27. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: müstiline Vilde tee mõrvajuhtum

 23. augustil avas Karel Koplimets Tallinna vanalinnas Draakoni galeriis oma teise isikunäituse “Vilde tee juhtum“, mille keskmes on mõrvajuhtum.

Agatha Christie kriminullide eeskujul loodud filmiliku lähenemisega väljapaneku taieseks on isehakanud detektiivi tuba. Näitusekülastaja leiab eest 1 : 7500 mõõtkavas Tallinna kaardi, ajaloohõngulise trükimasina ja pildiseeria kahtluse alla võetud kurjategijatest.

Installatsiooni keskmes on mõrvajuhtum, mis toimus 21. juunil Vilde teel. See on punase ringiga kaardile märgitud ja seda ümbritseb hulk linnas toimunud kuritegude kuulutuste väljalõikeid.

Ruumist ei puudu ka igapäevaelu märgid, nagu nagisse riputatud jakk ja väike magamisase ning kirjutuslauale lambivalguse kätte paigutatud väljavõtted uurija märkmikust. Ribikardinatega pooleldi varjatud akna kõrval olev seinapind on täidetud fotode ja asitõenditega Mustamäel toimunud mõrva kohta.

Nii igapäevaselt meediat jälgides kui ka näitusele välja pandud kaarti uurides ei osutu vast uudiseks, et Tallinnas, nagu ühes tõelises linnas ikka, esineb kuritegevust. Vargused, ahistamised, mõrvad.

Kunstnik, kehastudes oma tegevust äärmiselt tõsiselt võtvaks hobidetektiiviks, toob väärtegude toimumispaikade ja sageduse kaardistamisega vaatajani kübekese reaalsust.

Samal ajal ei saa aga eirata näituse mängulikkust: beežikas tapeet ja kirjutusmasin vihjavad minevikule, samuti on kõik fotod mustvalged. Kohe kindlasti ei ole tegu juhuslike sisekujunduselementidega, et tekitada ruumi mugavust ja hubasust. Vastupidi, kodusoojust ja armastust sellelt näituselt ei leia. Küll aga on vaatajal võimalus võtta kinni ruumi iseloomulikkusest ja proovida ka ennast teise ajastusse paigutada.

Kahtlaselt näivate tüpaažide portreedesse, pildistatud vereloiku ja kilekotikestesse pandud asitõenditesse süvenedes võib vaataja end leida mõnevõrra skisoidsest ja õudu tekitavast situatsioonist, kus kambrikese akna-ukse taga varitseb uurija jälgedele jõudnud kurjategija.

Mida sügavamale detektiivi jälgedesse süüvida, seda rohkem kerkib esile vastusteta jäävaid küsimusi. Kuidas võiks uurija veel olla seotud Vilde teega? Missugune on tema motiiv juhtumiga tegeleda? Kuidas on sellesse haaratud näitusekülastaja?

Koplimetsa valitud temaatika võib intrigeerivaks osutuda eelkõige tõsisematele krimifännidele. Kellel peaks tekkima teema vastu suurem huvi, võib Tallinnas toimuva kohta kompaktses vormis informatsiooni leida interneti vahendusel. Nimelt peab kunstnik alates 2009. aastast kriminalistikablogi, kuhu on kogutud ja alateemadesse jaotatud hulgaliselt Tallinnas toimunud kuritegusid. Blogi asub aadressil kahtlusalused.blogspot.com.

Karel Koplimets on alates 2007. aastast võtnud osa näitustest nii Eestis kui ka välismaal. 2009.  aastast omandab ta magistriharidust Eesti Kunstiakadeemias fotograafia osakonnas.

Autor: Urve Vilk, Madis Luik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700