Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 2. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarbijakaitse hoiatus: kampaaniatel varjatud kulud

Solarise kinkekaartide ja muude auhindade loosimisel internetis on oht liituda tasulise perioodilise sisuteenusega, hoiatas tarbijakaitseamet.

Amet hoiatab peibutavate reklaampakkumiste eest, milles lubatakse välja loosida näiteks tuntud kaubanduskeskuste kinkekaarte, kontserdipileteid või mobiiltelefone. Kui loosimises osalemiseks on vajalik sisestada oma mobiilinumber, on tõenäoliselt tegemist perioodilise sisuteenusega reklaamiga ning mobiilile laekunud koodi sisestamisel programmi on inimene koheselt liitunud perioodilise sisuteenusega, mille maksumuseks on 50 krooni nädalas, kirjeldas amet skeemi.

Sellise lepingu lõpetamiseks tuleb saata tavaliselt sõnum sisuga "STOP" teatud numbrile.

Sarnast eksitavat kauplemisvõtet on kasutatud näiteks Mika piletite, iPhone'ide ja Solarise kinkekaartide loosimisel. Seejuures polnud Solaris kampaaniaga seotud. Hetkel on käimas ka Kaubamaja kinkekaartide kampaania, kus loosimises osalemiseks tuleb saata kümme krooni maksev sõnum. Ka selle kampaania puhul pole Kaubamaja asjaga seotud.

Ülalnimetatud reklaamides on ebaausa kauplemisvõtte tunnused, mistõttu on amet algatanud selles osas haldusmenetluse. "Lisaks menetluse algatamisele on tarbijakaitseamet otsimas efektiivseid lahendusi nimetatud kauplemisvõtete keelustamiseks ning valmis esitama ka vajalikud seadusemuudatuse ettepanekud," ütles tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste.

Amet palub inimestel olla tähelepanelikud ning enne oma mobiiltelefoni numbri sisestamist põhjalikult tutvuda kogu veebilehel oleva tekstiga ja liitumistingimustega ning mitte lasta ennast eksitada lubatud auhindadest. Kindlasti ei tohiks programmi sisestada oma mobiilile saadetud koodi kui ei soovita liituda perioodilise sisuteenusega.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700