Puhkepäev: Eesti kunst jõudis pagulusest tagasi

1940. aastal oli Eestis ligikaudu 200 kunstnikku, kellest peaaegu pooled võtsid jalge alla põgenikutee. Nüüd on üle 70 pagulaskunstniku tööd koondatud suurejoonelisse väljapanekusse Kumus näitusel “Eesti kunst paguluses”.

Kokku on koondatud põhiliste eesti kogukondade keskuste Rootsi, New Yorgi ja Toronto kunstnike tööd. Näitusel on esindatud nelja põlvkonna kunstnike looming. Esiteks need, kes lahkusid Eestist juba väljakujunenud loovisiksustena ning kellel oli seetõttu kõige raskem uuel kodumaal kunstiellu sisse elada.
Pisut kergem oli neil, kes olid kunstiharidust Eestis küll alustanud, kuid kelle kujunemine toimus juba uues kultuurikontekstis. Kolmas põlvkond kunstnikke põgenes Eestist lapsena – nii nende põhi- kui ka kunstiharidustee möödus täiel määral välismaal. Neljanda liinina on kuraatorid välja toonud paguluses sündinud kunstnikud, kes on oma kunstnikutegevust alustanud enne 1991. aastat.
Pagulaskunstnike näitusi on Eestis tihedamalt korraldatud alates 1970ndatest, olulisemaks neist on jäänud Tiina Abeli kureeritud Rootsi pagulaskunsti näitus 1994. aastal. Vaatamata sellele tunneb laiem avalikkus pärast II maailmasõda võimude poolt kultuurielust kustutatud pagulaskunstnikke üsna vähe.
Näituse juurde. Seal on nii vanu tuttavaid, Karin Luts (sünd 1904), Eerik Haamer (sünd 1908), Endel Kõks (sünd 1912), Enno Hallek (sünd 1931), kui ka uusi avastusi, nagu Enn Erisalu (sünd 1943), Hardu Keck (sünd 1940), Ruth Tulving (sünd 1930).

Kanadasse emigreerunud Enn Erisalu töötas kontsep­­tualistlikus, geomeetrilises laadis. Eriti huvitas teda keele ja kujundi vaheline lõhe, mida ta proovis ületada oma vaimukates nn anagrammimaalides.
Hardu Keck õppis ja tegutses Californias ning töötas aastakümneid väga armastatud õppejõuna Rhode Islandi disainikoolis. Tema on näitusekomplekti üks radikaalsemaid eksperimenteerijaid.
Fotode näol on esindatud Kecki 70ndate kohaspetsiifilised minimalistlikud ruumiinstallatsioonid ja performance’id, mis mängivad osavalt optiliste efektidega.  

Rootsis väga edukalt karjääri teinud Enno Hallek on kontseptuaalne kolorist. Teiste tööde hulgas on Kumus eksponeeritud tema installatsioon “Kaasaskantav päikeseloojang” (1990–2005), mille üksikuid osasid saab vaataja näitusesaalis ringi tassida ja niimoodi ise osaleda töö kompositsiooni kujundamisel.
Peale põlvkondadevaheliste erinevuste tuleb meeles pidada ka pagulaskeskuste omavahelisi kultuurilisi erinevusi. New York oli pärast II maailmasõda aastakümneid kõigutamatu kunstimetropol, kus radikaalsus oli normiks. Selle kõrval oli märksa alalhoitum ja traditsioonilembesem Kanada kunstielu. Rootsi oli aga Põhjamaade kaasaegse kunsti lipulaev, kus samas jäi ruumi ka klassikale.

“Eesti kunst paguluses”
Kumu, Weizenbergi 34 / Valge 1
Kuraatorid: Tiiu Talvistu, Kersti Koll, Reet Mark
Näitus jääb avatuks kuni 2. jaanuarini 2011. Tartu Kunstimuuseumis on näitus avatud 23.01–01.05.2011.

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Ragne Nukk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara