15. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tuleviku töökoht aastal 2020

Mis tuleviku kontorit iseloomustab? Millised on suhted, milline on töökorraldus? Fortune Global 1000-sse kuuluva ettevõtte uue töötaja elu aastal 2020 vahendab portaal juhtimine.ee.

Äratuskell tema korteris alustab vaiksel häälel, äratades Katya tasapisi tema lemmikmuusiku uusima lauluga. 60 sekundit hiljem küsib kell Katyalt, kas ta on ärganud. „Vaevu-vaevu,“ pomiseb Katya vastuseks.

„Okei,“ vastab äratuskell, „ma lasen sul enne uut katset veel kaks minutit puhata.“

„Pigem viis,“ vastab Katya.

„Ma ei oleks pidanud eile nii kaua üleval olema,“ mõtleb ta, „õhtul enne oma esimest tööpäeva.“ Kes oleks võinud ette arvata, et tema parim lapsepõlvesõber José oli linna saabunud? Kui Katya telefon ei oleks märku andnud, et José telefon on kümne miili raadiuses, poleks ta seda teada saanudki. Programm Serendipity, mis viib kokku inimesi, kelle sotsiaalsest võrgustikust nähtuvad profiilid on sarnased, teatas samal ajal talle, et tema majja kolis lähedaste huvidega inimene. Pärast seda, kui Katya ja José olid Elisa profiiliga tutvunud, siirdusid nad kolmekesi mängima Celebrity City viimast versiooni. Nad kandsid Cisco virtuaalmaailma kontakte ning kohtusid viie virtuaalse kuulsusega. Katya viimane kuulsus oli John Lennon, kes andis talle 1000 punkti ja liidrikoha. See tuletas talle meelde, et peab oma virtuaalmaailma kontaktid esimesel tööpäeval toimuvale tutvustusele kaasa võtma.

„Ahaa,“ teatas äratuskell, „näen, et oled voodist välja saanud. Kas panen uudised käima ja espressomasina tööle?“

„Jah,“ vastas Katya, koos kontaktidega teel vannituppa, et ennast korda seada.

Täna, lõpuks ometi, oli tema esimene tööpäev firmas D&Y, ühes kahest suuremast audiitorfirmast. Katya kaheksandal kooliaastal oli D&Y külastanud tema kooli ning tutvustanud talle audiitorikarjääri. Juba varakult enne ülikooli sai ta isikliku D&Y õppenõustaja, kellega pidas korra kuus Facebookis videokõnesid, et arutada oma edusamme ja tulevikuplaane seoses D&Y-ga. Katya oli huvitatud ka nanobiotehnoloogiast, kuid lõpuks otsustas ikkagi, et audiitoritöö firmas D&Y sobib talle paremini.

Oma esimesel ülikooliaastal tegutses Katya ühe D&Y juhi töövarjuna. Pärast kolmandat kursust veetis ta suve ettevõtte Rumeenia kontoris töötades ning suve lõpus sai firmas täistöökoha. Et Katya oli üks edukamaid õppureid, sai ta võimaluse enne tööleasumist tegutseda kolm kuud vabatahtlikuna Tansaanias.

Seinal olevalt ekraanilt kiirsõnumeid kontrollides märkas ta, kuidas paar tema kaastöötajat tööpäevaks valmistudes sõnumeid vahetasid. Sophie, kes oli juba Katya heaks sõbraks saanud, ootas põnevusega kohtumist.

„Hommikusöök on valmis!“ kuulutas monitor reipalt ning Katya haaras köögist munavõileiva ja kohvi teele kaasa.

Personaliosakonnas läks õnneks kiiresti. Skänner salvestas Katya pöidlajälje ning sai mobiiltelefonist kinnituse kodakondsusele ja laadis vajaliku info tema hüvitiste arvestamiseks. Järgmise paari tunni jooksul tutvustasid juhid talle erinevaid projekte ja ülesandeid, mida ta saaks oma esimeseks tööks valida. Potentsiaalsed juhid kirjeldasid oma tööstiili, pühendumust uute töötajate karjääri arendamisele ja enda pakutavat põnevat tööd. Katyale meeldis eriti Bhaskari tutvustus Hyderabadis ja ta võttis oma nutitelefoni, et uurida firmasisesest sotsiaalvõrgustikust, millise hinnangu olid teised uued töötajad Bhaskarile andnud ja millised olid tema 360-kraadise tagasiside tulemused.

„Pole paha,“ mõtles ta Bhaskari nanobiotehnoloogiafirmale tehtud esitlust vaadates. See võimaldaks tal oma kaks huvivaldkonda ühendada, ja pealegi, kui see ei peaks õnnestuma, on D&Y lubanud tal kolm esimest ülesannet ise välja valida, seega saab ta edasi katsetada. „Misarvad,“ saatis ta kiirsõnumina Sophiele, tundes huvi sõbra arvamuse vastu. Sophie, kes istus tema kõrval, näitas kohe oma toetust: „lasekäia“.

Järgmise võimaliku tööandjaga vestlemise ajal saabus Katya nutitelefoni kolm kaheminutist õppeprogrammi. Ta vastas neile samal ajal, kui täitis oma töötajakaarti, ning kinnitas programmides osalemist. Kui juhid olid oma esitlused lõpetanud, pani Katya kõrvaklapid pähe ja võttis välja oma virtuaalkontaktid, et vaadata iga juhi töökirjeldust. Lõunaks oli ta Bhaskari oma uueks ülemuseks välja valinud.

Tere tulemast 2020. aasta töökohale! Kui pead seda kirjeldust liialduseks, mõtle uuesti järele. Loe Techcrunchi ja mõtle uuesti. Enamus neid lahendusi on juba täna olemas või arenduses.

Artikli kirjutamiseks on kasutatud sügiseseks Pärnu Juhtimiskonverentsiks eesti keeles ilmuvat raamatut "The 2020 Workplace: How Innovative Companies Attract, Develop, and Keep Tomorrow's Employees Today".

 

Autor: Urve Vilk, Juhtimine. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700