Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 20. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tervisliku toitumise kampaania: 5 peotäit puu- ja köögivilja päevas

Tervise Arengu Instituut (TAI) alustab üle-eestilist toitumiskampaaniat ”Sinu tervis on su enda kätes. Söö 5 peotäit puu- ja köögivilja päevas,” et tõsta inimeste teadlikkust sellest, kui palju tuleks puu- ja köögivilju süüa.

Kampaania eel tehtud uuring kinnitas, et inimesed küll teavad, et puu- ja köögiviljad on tervisele kasulikud, kuid nad ei tea, kui palju neid tuleks süüa. ”Arvestades, et üks portsjon on umbes 100 grammi ehk umbes üks peotäis puu- või köögivilju, tarbib pool vastanutest (49%) puu- või köögivilju vähemalt 1-2 portsjonit päevas. 2% ei söö enda hinnangul üldse puu- või köögivilja ning soovitusliku minimaalse viis portsjonit päevas tarbib vaid 8% elanikkonnast,” tutvustas uuringu tulemusi TAI toitumisekspert Tagli Pitsi.

”Enamike inimeste (77%) arvates peaks iga inimene puu- ja köögivilju päevas sööma vähemalt 1-4 portsjonit. Vaid 9% vastajatest teadis, et päevane portsjonite arv peaks olema vähemalt viis,” lisas Pitsi. ”Uuring näitas, et teadmised sellest, kui palju peaks iga inimene päevas puu- ja köögivilju sööma, on tihedalt seotud inimese enda senise tarbimisega: kes arvas, et soovituslike portsjonite arv on suurem, neid ka enim tarbis.” 

Uuringust tulid välja ka puu- ja köögiviljade söömise võimalikud barjäärid – teadmiste või ideede puudumine toidu valmistamisel, hind ning toidu valmistamisele kuluv aeg – need on probleemiks kuni kolmandikule inimestest (vastavalt 33%, 26% ja 26%). Keskmisest enam on eeltoodud barjääride olemasolu tunnistanud mitte-eestlased ja põhiharidusega inimesed ning mehed.

”Hea tervise jaoks vajalik kogus puu- ja köögivilju on vähemalt 5 portsjonit päevas. Üks portsjon on umbes 100 grammi ehk peotäis,” selgitas toitumisekspert. ”Lisaks värsketele puu- ja köögiviljadele kuuluvad portsjonite arvestusse ka külmutatud, kuivatatud ja konserveeritud viljad ning mahlad. Samuti ei ole vahet, kas tarbida puu- ja köögivilju eraldi või mõne roa koostises.”

 Puu- ja köögiviljad sisaldavad ohtralt organismile vajalikke vitamiine, mineraalaineid, fütotoitaineid, kiudaineid ja vett. Tänu vee- ja kiudainetesisaldusele täidavad nad hästi kõhtu, kuid samas annab enamik puu- ja köögivilju vähe energiat ning sisaldab vähe rasvu ning neis ei ole kolesterooli. Tervislikum toitumine tõkestaks paljude haiguste levikut, mis suures osas on tingitud just eluviisidest: vähesest liikumisest ja valest toitumisest.

 Vastused paljudele puu- ja köögivilju puudutavatele küsimustele leiab veebilehelt www.toitumine.ee, Samas on ka uuendusena „viljaratas“, mis pakub ideid, mida erinevatest viljadest valmistada. 

Kampaaniat rahastab Euroopa Liit Euroopa Sotsiaalfond programmi ”Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2010-2011” raames.

Kampaania viiakse läbi koos kauplusekettidega Rimi, Selver, Maksimarket, Prisma, Konsum, A&O ning toiduainetööstustega AS Põltsamaa Felix, AS Premia Foods, AS A. Le Coq ja Kadarbiku Köögivili OÜ. Oma õla panid alla toiduportaal Toidutare.ee ja Eesti Toiduliit.

 

 

 

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700