Haigekassa: Eestis kulutatakse ravimeile ebamõistlikult palju

Eestis kasutatakse ravimeid üsna ebamõistlikult, mistõttu käivitab Haigekassa teavituskampaania "Erinevus on ravimi hinnas".

Mullu kulutasid patsiendid soodusravimitele omast taskust ligikaudu 800 miljonit krooni, seega tasus patsient ühe retseptiravimi eest keskmiselt 125 krooni. Analüüsides inimeste omaosaluse suurust ilmneb, et Eestis kasutatakse ravimeid üsna ebamõistlikult. Näiteks kõrgvererõhutõve ravimite puhul ostetakse vaid 10% juhtudest sama toimeainega ravimite hulgast kõige soodsam, selgitas Haigekassa.

Riik on ennast ravimite kasutamisega seotud ebamõistlike kulutuste eest kaitsnud, kehtestades võrdsete valikute olemasolul toimeainele piirhinna. Patsiendi omaosalus sõltub Haigekassa teatel mitmest asjaolust – kuidas arst retsepti vormistab, kui suur on ravimivalik konkreetses apteegis ja kas apteeker informeerib inimest erinevatest võimalustest ning milline ravim lõpuks apteegist ostetakse.

Haigekassa kinnitusel on alust arvata, et sageli ei tea inimene talle sobivate alternatiivide olemasolust ning seda, milliseid ravimeid peaks eelistama.

Kampaaniaga soovitakse tõsta patsientide teadlikkust ning juhtida tähelepanu võimalusele valida apteegis sama toimeainega ravimite hulgast soodsaima hinnaga, vähendades seeläbi enda taskust makstava raha hulka.

Teavituskampaaniat tutvustavad täna kell 11 Haigekassa juhatuse liige Mari Mathiesen, sotsiaalministeeriumi kantsler Marelle Erlenheim, ravimiameti peadirektor Kristin Raudsepp ja perearstide seltsi juhatuse esinaine
Ruth Kalda.

Täna kell 10 on riigikogu päevakorras roheliste algatatud ravimiseaduse muutmise esimene lugemine. Eelnõu annab ravimimüügiks õiguse ka tulundusühistutele. Vastava tegevusloa omajaks eelnõu järgi olla täidesaatva riigivõimu asutus, kohaliku omavalitsuse üksus, muu avalik-õiguslik juriidiline isik, füüsilisest isikust ettevõtja ning eraõiguslik juriidiline isik välja arvatud mittetulundusühing. Algataja kinnitusel on seadusemuudatuse eesmärk mitmekesistada Eesti ettevõtluskeskkonda ja anda võimalus ka ühistegelistele ettevõtetele tegeleda ravimiäriga.

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Indrek Kald

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara