Tõnis Mutt: ma ei taha coaching’ut jutlustada, aga see on hea meetod 

Koolitaja ja coach’i Tõnis Muti sõnul on enese-coaching küll meetodina olemas, ent see ei anna nii häid tulemusi kui koostöö coach`iga. 

“Treeneri käe all treenivad sportlased saavutavad ka paremaid tulemusi kui need, kes üksi harjutavad. Coach suudab inimest rohkem intrigeerida, kui me ise suudaksime. Inimene on ju mugav. Me ei esita iseendale ebameeldivaid küsimusi,” rääkis Mutt.

Coaching’u-kultuur peaks enesecoachingu töötamiseks olema organisatsioonis juurdunud. Ning juhid ja võtmeisikud peaksid olema väljaõppinud organisatsiooni-coach’id. “Nad peaksid teadma, kuidas organisatsiooni juhtida, kasutades coaching’u-kultuuri. Ma ei taha jutlustada coaching’ut. See on väga hea meetod, mis annab hea tulemuse. Samas  tuleb see omaks võtta, see peaks tulema loomuomaselt, mitte hierarhiliselt pealesurutult,” rääkis Mutt.

Muti sõnul valitsevad Eestis siiski teatud eelarvamused. “Paljudesse riikidesse on coaching jõudnud juba varem. Sellel on olnud aega ennast tõestada ja edulugusid on palju. Seda kasutatakse igal pool, alustades keeleõppest ja sportlastest ning lõpetades noorte ettevõtjatega,” rääkis ta.
Eestis on coaching popp ja uudne. “Aga alles proovitakse ja vaadatakse, kuidas see ennast ära tasub. Eestlane on konservatiivne, võtab uusi asju aeglaselt omaks,” rääkis Mutt.

Tema sõnul on juhid harjunud tegema asju olemasolevate mudelite alusel. Viimased aga on hierarhilised. “Kui tekivad kriisi- või pingelisemad olukorrad, kipume minema tagasi olemasolevate mudelite juurde, kuna loodame, et need töötavad efektiivsemalt,” rääkis ta.

 

Osale arutelus

 • Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Peppersack – tee ajalooliste maitsenaudinguteni

Tallinna vanalinna südames, ajaloolise Raekoja ligidal asuv restoran Peppersack pakub meeldejäävaid maitseelamusi. Lisaks saab nautida mõõgavõitlejate igaõhtust efektset etendust.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara