PP: maalikunsti pärl Constable Kumus

Londoni Victoria ja Alberti muuseumi kogude põhjal kokku pandud ja Mark Evansi kureeritud näitus toob eesti publikuni inglise klassiku John Constable’i tööd.

Tänapäevaks on 19. sajandi alguse maalikunsti suurkuju John Constable’i nimi muutunud sünonüümiks inglaslikkusele. 20. sajandi keskpaigaks oli temast kujunenud kogu Inglismaa lemmik, tema tööde reprosid võis näha igal šokolaadikarbil või teeserviisil.
Paraku ei vaimustunud Constable’i kaasaegsed temast samamoodi. Constable eiras kaasajal kehtinud maalimistehnikat ja motiivivalikut, mis tegi temast retrospektiivis avangardse kunstniku.

Näitusesaali sisse astudes ei taba meid kohe uuenduste hõng, sest ilmselt tänapäeva vaatajale ei mõju Constable’i sulnid maastikuvaated uuenduslikena. Ent konteksti asetatuna omandab tema looming siiski teistsuguse ilme.
19. sajandi alguse Inglismaal oli endiselt kõrges hinnas portree- ja ajaloomaal. Endiselt armastati idealiseerimist ja looduse ümberkujundamist, kultuuristamist lõuendil. Vastupidiselt pidas aga Constable ülima tõe allikaks vaid loodust ja truuks jäämist selle kujutamisele, mida tegelikkuses ka näha võis. 
Erinevalt Constable’i lõpetatud töödest, hinnatakse tänapäeval kõrgelt tema otse loodusest maalitud visandeid ja etüüde nende vahetu tunnetuse ja temperamentsuse poolest, mis paarkümmend aastat hiljem sai impressionistide kreedoks.

Eriti tähelepanelik oli Constable ilmamuutuste osas. Ta oli hästi kursis meteoroloogiaga, pidas ilmapäevikut ja kirjutas enamiku natuurist maalitud visandite tagaküljele kuupäeva, kellaaja ja märkis lühidalt ära ilmaolud.
Eluajal müüs Constable kodumaal vaid 20 originaalmaali, samas näiteks Prantsusmaal sama palju töid kõigest paari kuuga. Constable’i võidukõik prantslaste hulgas algas, kui Géricault nägi tema tööd ühel Londoni näitusel.   

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Ragne Nukk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Peppersack – tee ajalooliste maitsenaudinguteni

Tallinna vanalinna südames, ajaloolise Raekoja ligidal asuv restoran Peppersack pakub meeldejäävaid maitseelamusi. Lisaks saab nautida mõõgavõitlejate igaõhtust efektset etendust.

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara