ÄP restoranitest: Krua rõõmustab Tai hõrgutistega

Mulle tai köök ja söök meeldivad, seepärast rõõmustasin Tallinna tekkinud uue restorani Krua üle juba enne, kui sinna sööma jõudsin. Tere taas – sidrunhein, koriander, galangal, kookospiim, tšilli, kahvrilaim ja basiilik.

Krua sobib oma nimega – toidul on siin olulisem roll kui restorani sisekujundusel. Disainis on Aasiale ja Taile viitavaid detaile vaid hädavajalik miinimum, road aga on mitte ainult maitsvad, vaid ka väga taipärased.

Kell viis on lõunaks hiline, õhtusöögiks aga liiga varajane aeg, nii et alguses olime restoranis ainsad külastajad. Üksinda napi sisustusega söögikohas on alati pisut ebamugav olla, aga see tunne sai eelroa lauale jõudes otsa: kõik, mis järgnes, oli ühtaegu ilus ja maitsev ning lisaks äratas üles ka Taimaa mälestused.

Eelroogade hulgast leidsin paar üllatajat, mida enamasti meie universaal-aasia söögikohtades, mis korraga Hiina, India ja Tai toitu pakuvad, ei leia.

Näiteks krõbedad korvikesed ja friteerimata riisitainalehekesse mässitud kevadrullid. Meeldivaks üllatuseks võib pidada ka suhteliselt suurt salativalikut. Salatid on tai köögis väga olulisel kohal, Krua menüüs on neid viis.

Meie valik langes larp gai moo´le – teravale kanasalatile tšilli, sidrunirohu ja piparmündilehtedega. Nagu ikka, näitavad ka Kruas vürtsikust tärnid. Teraval kanasalatil oli neid kaks ja arvasin, et see tähendab, et terav küll, aga mitte väga. Tegelikult oli salat minu mõõdu järgi taluvuse piiril, veel pisut, ja oleksin pidanud selle järele jätma.

Ega ma küll eriline tšilliarmastaja pole, kuid senises elus on vaid üks eriti terav salat kusagil Põhja-Tais üle jõu käinud. Mitte et ma kurdaksin, et midagi oli liiast, vastupidi, tunnen rõõmu autentse köögi üle, kuid igal juhul tasuks sellele suurepärasele salatile üks tärn juurde mõelda. Tšillist aitasid üle olla muud toredad maitsed – rikkalikult sidrunheina, värsket koriandrit, krõbedaid kanatükke, punast sibulat.

Pärast sellist sissejuhatust ei olnud kreveti-kookospiimasupi ega tšillikastmes kala vürtsikust enam üldse tunda, kuigi mõlemad olid ühetärniroad. Aga head olid needki, aromaatsed, rikkalikud.

Tore oli ka see, et söögiriistadeks olid lusikas ja kahvel. Tailased söövadki kõike lusikaga, kahvli suhupanekut peetakse ebaviisakaks ja selle rolliks on toidu lusikale aitamine, ei midagi enamat.

Teatavasti on Tai köök lisaks oma maitsetele-lõhnadele tuntud ka oma roogade kauni välimuse poolest, mida mingil määral üritatakse ka Kruas järele teha: hoolikalt vormitud ja kena täidisega riisijahutaignast korvikesed olid seatud porgandist lõigatud õie ümber, magusoiduks valitud banaan kookospiimakastmes toodi lauale kaunis karikas. Tekkis kahtlus, et ehk on ka ettekandja valitud oma välimuse pärast – pisut asiaatlik ja väga ilus, aga ta oli ka väga armas, lahke ja usin, nii et see ei saanud siiski ainus põhjus olla.

Krua
Aadress: Aia 4/ Vana Viru 13, Tallinn
Telefon:  646 2613
Avatud: P–N 12–22,
RL 12–23
26 p
toit-jook 10/10
teenindus 9/10
interjöör 7/10
põhiroogade hinnad
125–265 kr + 25 kr riis

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Strand SPA & konverentsihotell trumpab konkurendid üle rikkaliku kogemustepagasiga

Lääne-Eesti suurimal konverentsikeskusel on 25 aastat kogemusi ürituste korraldamises. See fakt saadab kindla sõnumi klientidele – võimekas ja usaldusväärne, professionaalne ja kvaliteetne. Just selline koostööpartner on Strand.

Kopra talu – peopaik Mulgimaa ürgses looduses

Turismistaluna hakkas Kopra talu tegutsema 2000. aasta sügisel. Praeguseks on sellest kujunenud populaarne seminaride, konverentside, suvepäevade ja peoürituste pidamise paik. Kopra talu asub Viljandist 22 kilomeetri kaugusel Tuhalaane külas ning on ümbritsetud ürgmetsadest, soodest ja järvedest.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

  • Juunis
    17%
    17%
  • Juulis
    83%
    83%
  • Augustis
    0%
    0%
  • Ei puhkagi suvel
    0%
    0%
  • Muu
    0%
    0%

Valdkonna tööpakkumised

Nelja Energia AS otsib BÜROOJUHTI

Manpower OÜ

19. november 2017

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine