12. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sportides õigesti riidesse

Sügisel ja talvel on oluline kanda väljas sportides külmetuse vältimiseks sooja spordipesu, spetsiaalseid tuule- ja veekindlaid pealisriideid ning õigeid jalanõusid.

Sügistalvisel ajal treenides on äärmiselt oluline pöörata tähelepanu õigetele spordiriietele, et jahe ilm ja puhuvad tuuleiilid tervisele liiga ei teeks. Jooksma, rattaga sõitma või suusatama minnes peaks esimene selgapandav riidekiht juhtima kehapinnalt niiskust, teine hoidma soojust ja kehatemperatuuri ning kolmas kaitsma tuule ja sademete eest.

Kindlasti tasuks vältida sportima minnes puuvillaste riiete selga panemist. Puuvill kogub endasse niiskust, muutub kiiresti märjaks ja seljas ebamugavaks ning raskeks. Õigem oleks panna esimese kihina selga soe ja spetsiaalne pesu, mis juhib kehapinnalt niiskust eemale.

Teine kiht riideid võiks olla fliismaterjalist, mis hoiab kehatemperatuuri, hingab ja transpordib niiskuse järgmisesse kihti. Kolmanda kihi puhul on seevastu väga oluline materjali valik. Oluline on jälgida kanga vettpidavust ja hingavust. Väga paksu täidisega jopede asemel, mis jooksmist, rattasõitu, rulluisutamist või murdmaasuusatamist segavad, tasuks valida hoopis paksem fliis või õhem jope, mis ei takista liikumist ja reguleerib kehatemperatuuri. 

Ja olgugi, et spordirõivaid valides lähtutakse enamasti ikka nende välimusest, tuleks kindlasti heita pilk ka nende tooteetikettidele, kus toodud välja täpsemad riide omadused ja hooldusjuhised.

TASUB TEADA

- Kihiline riietumine ei tähenda, et alati peab seljas kandma kolmekihilist riiete kombinatsiooni. Suvel sobib kanda pesupluusi või sportlikku T-särki, sügisel-kevadel tasuks sellele tuulevaikuse korral peale panna fliis, soojema tuule ja sademete korral võib pesupluusile peale panna aga hoopis vihma pidava jope.

- Jahedaga sportides tasuks külmetuse vältimiseks kanda kindlasti spordikindaid ja -mütsi. Sobivad ka igapäevaselt kantavad kindad ja müts, ent oht neid kandes külmetada on suurem.

- Külma ja märjaga sportimiseks on oluline leida endale ka õige jalanõu ja sokk. Erinevate jalatsitootjate valikus on veekindlaid tosse, mis sügisesel, talvisel ajal paremini väljas treenides vastu peavad.

- Liigesevigastuste vältimiseks tuleks iga ala harrastada selleks ettenähtud jalatsitega.

- Aktiivsel jooksuhuvilisel, kes nädalas üle kolme korra sörkimas käib, võiks olla vähemalt kaks paari jalavarje, mida vaheldumisi kasutada. Sel juhul jõuavad mõlemad paarid treeningust taastuda ja liigset niiskust endasse mitte imada.

- Jalatsi väljavahetamise kiirus sõltub treeningtüübist, intensiivsusest ja jalatsi sobivusest. Olgugi, et spordijalats võib täiesti terve olla, kaotab jalanõu vahetald ajaga enda summutusomadused ja ei katise enam põrutuste eest. 1200 km läbimise järel tuleks jooksujalats kindlasti välja vahetada. Võistlusjalats peab vastu ligi 600-700 kilomeetri läbimise.

- Spordisokid, särgid ja muud riided, mis treenides tihedalt vastu ihu, tasuks enne esimest kasutamist ära pesta. Esmakordselt rõivast kandes ei ima ta niiskust, see toime tekib peale pesu.

- Spordirõivaste pesemisel ei tasuks kasutada sünteetilisi pesupulbreid, vältida tuleks ka loputus- ja valgendusvahendeid, neid kasutades rikutakse toode kohe ära.

Riidekihtide eripärad

- Vastu ihu oleva pesu eesmärk on niiskust kehapinnalt ära juhtida. Pesu kangas peab olema võimeline juhtima niiskust pealmistesse riidekihtidesse, olema hästi ventileeriv ja kiiresti kuivav.

- Spordipesu pakuvad Briko, Craft, Devold ja Spyder jt.

- Teise ehk soojust hoidva kihi ülesanne on kehatemperatuuri säilitamine ja kehaniiskuse edasi juhtimine. Tooteid pakuvad kõik suuremad spordirõivaste tootjad.

- Kolmas riidekiht peab kaitsma keha tuule ja sademete eest ning tagama kehaniiskuse lõpliku

väljumise riidekihtidest. Ilmastikukindlaid tooteid pakuvad Salomon, Kari Traa ja Craft jt.

Allikas: Äripäev 

Valik kaubamärkide tooteetikettidel välja toodud märgistusi

- Dri-Fit rõivaste eesmärk on juhtida higi keha pinnalt eemale, kihilise rõivastumine esimene kiht

- Therma-Fit fliismaterjalist rõivaste eesmärk on keha soojust hoida, rõivastumise teine kiht

- Clima-Fit hästi hingav ja vetthülgav rõivas, mis takistab tuule mõju, rõivastumise kolmas kiht

- Clima-Fit Max tagab väga hea veepidavuse, ideaalne treeningrõivas jahedamates ilmastikuoludes, rõivastumise kolmas kiht

- Storm-Fit on absoluutselt veekindel rõivas, kolmas kiht

Adidas

- Clima Cool niiskust transportivatest hingavatest kangastest riided, rõivastumise esimese kiht

- Clima Lite hea õhuläbilaskvusega niiskust juhtiv rõivas, rõivastumise esimene kiht

- Clima Warm soojapidavast fliismaterjalist riided hoiavad keha soojas, teine kiht

- Clima Proof kaitsevad keha ilmastikutingimuste eest, kolmas kiht

Ilves-Extra

- toodetel märgitud numbritega kanga vettpidavus

Allikas: Äripäev 

Autor: Urve Vilk, Signe Sillasoo

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700