15. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Ameerika idüllist oktoobriparaadini

Kumus äsjaavatud näitus “Väliseesti foto” kaardistab Teise maailmasõja ajal Eestist väljarännanud tippfotograafide loomingut ning lisab nii mõnedki uued nimed aukartust äratavatesse ridadesse.

Juba tuntud nimedele, nagu Eric Soovere, Priit Vesilind ja Alar Kivilo lisanduvad eesti fotoajaloosse esmakordselt ka sellised nimed, nagu Olavi Maru, Vello Muikmaa ja Rein Välme. Lisaks on näitusel eksponeeritud ka hulgaliselt arhiivimaterjale väliseesti fotoarhiividest.

Laias laastus võib näituse jagada kaheks: väliseestlaste dokumentatsioonid eluolust võõrsil ja Nõukogude Eesti nende pilgu läbi. “Fotod totalitaarse režiimiga riikides ja Läänes olid kaks täiesti erinevat asja – Nõukogude perioodil oli foto puhtalt vaid propaganda teenistuses,” selgitab kuraator Eha Komissarov.

Fotolugu algab Saksamaa laagriteperioodist. Karl Hintzeri ja Eric Soovere fotod avavad laagrites elanud eestlaste elu erinevaid tahke – spordivõistlustest, loomingulistest ettevõtmistest, aga ka laagrikauplustest ja kasarmutest. Teine osa Eric Soovere fotodest kajastavad elu Ameerikas, seda nii igapäeva eluolu võtmes kui ka glamuurseid tüpaaže jäädvustades.

Täiesti erandlikud on Olavi Maru aerofotod. Maru oli fotograaf USA militaarjõudude teenistuses. Ta õppis USA õhujõudude fotograafiakoolis ja töötas külma sõjal ajal aerfotograafina luurelennukitel. Temalt pärinevad paljud haruldased ajaloolised fotod, näiteks 1951. aastal pildistatud Londoni purustatud kvartalist ja 1953. aasta fotod Inglise kuninganna kroonimisest. Lisaks aerofotodele pildistas Maru ka õhuväebaaside igapäevaelu.

Näituse teiseks läbivaks liiniks on totalitaarne režiim väliseestlaste pilgu läbi. Väliseesti fotograafid tegid mitmeid reise nõukogude võimu all ägavasse Eestisse. Need fotod on halastamatud valitseva korra suhtes – midagi, mida siinne dokumentaalfoto endale lubada ei saanud.

Autor: Urve Vilk, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700