15. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Pilguheit sugulasrahvaste eluolule

Iga aasta oktoobrikuu kolmandal nädalalõpul peetavad Hõimupäevad toovad tänavu lisaks kontsertidele, näitustele ja kirjandusüritustele publikuni ka ainulaadse filmiprogrammi.

Fenno-Ugria Asutuse eestvedamisel juba selle nädala alguses alanud soome-ugri ja samojeedi rahvaste kultuure tutvustavate iga-aastaste Hõimupäevade kavas on tänavu ka pikem filmiprogramm, mille eesmärk on pöörata tähelepanu eestlaste lähimatele sugulasrahvastele.

Viiel selle nädala õhtul on võimalik tutvuda kinos Artis  filmikunsti kaudu erinevate soome-ugri rahvaste ajaloo valupunktide ja meelelaadiga. Soome-ugri rahvastest on küll vändatud arvukalt dokumentaalfilme, ent mängufilmid on tõeliseks harulduseks. Neid hõimupäevadel näha saabki. Kino kavas on nii äsja Venemaal valminud filme, mille kodused esmaesitlusedki veel toimumata, kui ka filme Põhjamaade tuntud autoritelt.

Lisaks filmidele saab kuni 17. oktoobrini nautida erinevais paigus Marimaalt, Mordvast, Udmurtiast, Handi-Mansimaalt, Karjalast, Ida-Soomest ja Ungarist kohale saabunud pärimusmuusikute esinemisi. Kuni 4. novembrini saab tutvuda ka Rahvusraamatukogus üleval oleval näitusel soome-ugri uurimisreisidel toimunuga.

Soome-ugri rahvaid tutvustavaid ja nende omavahelisi sidemeid tugevdavaid hõimupäevi tähistatakse Eestis juba alates 1929. aastast. Hõimupäevade traditsioon katkes küll nõukogude okupatsiooni ajal, kuid jätkus taasiseseisvumisel 1988. aastal.

Mängufilmid soome-ugri rahvastest

15.–19. oktoobrini Tallinnas kinos Artis

u Piletid: 25 krooni

www.fennougria.ee

KAVA 

Mari õhtu: “Salika”

15.10 kl 17.30 

Setu õhtu: “Taarka”

16.10 kl 17.30 

Handi õhtu: “Punane jää. Jugra hantide saaga”

17.10 kl 17.30 

Neenetsi õhtu: “Seitse laulu tundrast”

18.10 kl 17.30 

Hõimupäevade lõpetamine. Saami õhtu: “Kautokeino mäss”

19.10 kl 17.30 – kutsetega

Autor: Urve Vilk, Signe Sillasoo

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700