Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 28. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 nippi, kuidas tööl õnnelik olla

Et olla tööl õnnelik, ei pea ära ootama palgatõusu ega unistuste töökoha saamist, ütleb raamatu „Happyness at work“ autor Srikumar Rao. Suurim takistus õnnelik olemise teel on uskumus, et oleme meist sõltumatute asjaolude ohver. Forbes.com vahendab Rao kümmet soovitust, kuidas kõigest hoolimata tööl õnnelik olla.

1. Väldi asjade heaks ja halvaks jagamist

Kui juhtub midagi halba, ära küta ennast üles. Kui juhtub mingi aps, ole sellest teadlik ja lahenda see, ilma et annaksid hinnanguid.

 

2. Ole parandamatu optimist

Parandamatu optimism on parim viis saamaks üle ebaõnnest. Pole mõtete aega raisata tarbetule iseenda või teiste süüdistamisele, pole mõistlik raisata aega süütundele. Kui oled optimist, liigud edasi ja tegeled uute asjadega.

3. Loobu vihast

Tööl õnnelik olemise võtmeks on loobuda vimmast. Unusta teadlikult minevik. See on raske, aga harjutamine teeb meistriks.

4. Ära raiska aega kade olemisele

Kui sa oled kellegi peale kade, näitab see, justkui universumis poleks piisavalt õnne ja võimalusi kõigi jaoks. Pigem ole õnnelik selle üle, et head asjad teistega juhtuvad, see tähendab, et on võimalik, et see juhtub ka sinuga, isegi kui see toimub hiljem või mõnel teisel ametikohal.

5. Leia kirg endast, mitte tööst

Sa võid alati unistada unistuste töökohast, kus on hea palk, mis pakub midagi ühiskonnale, võimaldab töötada kenade ning tarkade kolleegidega ja sa jõuad alati lõunaks koju. Aga tasub olla ettevaatlik sellise töökoha otsimise või isegi selle olemasolusse uskumise suhtes. Pigem tasuks muuta oma suhtumist olemasolevasse töösse. Näiteks selle asemel, et võtta ennast kui panga personalijuhti, mõtle endast kui kellestki, kes tagab inimestele võimaluse teenida ja investeerida tulevikku. 

6. Mõtle, milline sa olid 10 aastat tagasi ja milline sa oled 10 aasta pärast

Paljud probleemid, mis ei lasknud sul 10 aastat tagasi magada, ei tähenda sinu jaoks täna enam midagi. See peaks aitama näha laiemat perspektiivi.

7. Ära kasuta õnnemudelit „siis kui“

Paljud toetuvad ekslikule „siis kui“ õnnemudelile. Kui saame osakonnajuhiks, siis oleme õnnelikud. Kui meie palk on kuukohaline, siis oleme õnnelikud. Selleks, et olla õnnelik, ei pea midagi saama, tegema või olema.

8. Keskendu tegevusele, mitte tulemusele

Saavutus ei allu sinu tahtele, sa valmistad endale pettumuse kui keskendud liiga palju sellele, mida tahad saavutada, mitte kuidas seda teha.

9. Mõtle teistele inimestele

Vahelduseks võiks proovida „mina olen universum asemel“ teistekeskset mõtlemist. Isegi kui kolleeg ei saa ametikõrgendust, võib ta edu saavutada mõnes teises vallas või vähemmärgataval viisil.

10. Ära tee mitut asja korraga

Multitasking tähendab, et sa teed palju asju kehvasti ning see võtab rohkem aega. Mitme asja ühel ajal tegemise asemel kasuta 20minutilisi kuni kahetunniseid intervalle, nii saavutad palju rohkem ja oled efektiivsem.

 

 

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700