28. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööandja õigused ja kohustused seoses töötaja tervisega

Töötaja tervise vastu ei sobi tööandjal töövestlusel huvi tunda, sest tegemist on ühest küljest delikaatsete isikuandmetega ja teisalt puudub tööandjal selle vastu üldjuhul õigustatud huvi.

Aga kuidas siis teada saada, kas töötaja tervise poolest sobib sellele tööle või mitte?

Esiteks kaasneb töölepingu sõlmimisega katseaja kohaldamise võimalus. Katseaja üks eesmärke ongi hinnata, kas töötaja tervis vastab tasemele, mida nõutakse töö tegemisel.

Kui tööandja leiab katseaja kestel, et töötaja oma kehva tervise tõttu sellele tööle ei sobi, on tal võimalus tööleping üles öelda töölepingu seaduse 

§ 86 lõike 1 alusel vähemalt 15 kalendripäevase etteteatamistähtajaga. Vaidluse korral peab tööandja suutma oma otsust põhjendada.

Kohustus saata töötaja arstile

Lisaks töölepingu seadusele kuulub töösuhete puhul kohaldamisele töötervishoiu ja tööohutuse seadus, millest tulenevalt lasub tööandjal kohustus saata töötaja töötervishoiu arsti juurde.

Töötaja töötervishoiuarsti juurde saatmise eesmärgiks on tööga seotud haigestumiste ennetamine ning töötaja tervise ja töövõime säilitamine ning edendamine.

Töötajate tervisekontrolli korra kohaselt algab töötaja tervisekontroll esmase tervisekontrolliga tööle asumise esimese kuu jooksul ning edasi vastavalt arsti määratud ajavahemike järel, kuid mitte harvem kui üks kord kolme aasta jooksul.

Töötaja tervisekontroll töötervishoiuarsti juures toimub tööandja kulul, seetõttu ei ole osa tööandjatest eriti varmad antud seadusenõuet täitma ja selle kohustuse täitmist üritatakse võimalikult kaugesse tulevikku edasi lükata.

Sageli ajavad tööandjad segamini töötervishoiu ja tööohutuse seaduse (edaspidi TTOS) alusel toimuva tervisekontrolli, kuhu tuleb saata kõik töötajad, olenemata tööandja tegevusvaldkonnast, ning nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse alusel toimuva tervisekontrolli, mis on suunatud seaduses nimetatud valdkonna esindajatele nakkusohu vältimiseks (kunagine sanitaarraamatu nõue).

Nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse § 13 sätestab, et tööandja on kohustatud nõudma enne tööle asumist kirjalikku tervisetõendit nakkushaiguste suhtes tervisekontrolli läbimise kohta ning saatma töötamise ajal vastavalt riskihindamise tulemustele korrapärasele tervisekontrollile, sealhulgas iga kahe aasta järel kopsude röntgenuuringule, järgmised isikud:

1) toitu ja joogivett käitlevad töötajad ning oma tööülesannete tõttu toiduga või selle käitlemisvahenditega kokku puutuvad töötajad, samuti toidu käitlemisruume puhastavad töötajad;

2) õpetajad ja kasvatajad ning teised töökohustuste tõttu laste ja noorukitega vahetult kokku puutuvad töötajad;

3) patsiendi, hooldatava või abivajajaga vahetult kokku puutuvad tervishoiu-, hoolekande- ja päästetöötajad;

4) majutusasutuste, ujumis- ja basseiniteenuste ning ilu- ja isikuteenuste osutamisega vahetult kokku puutuvad teenindustöötajad;

5) ravimite valmistajad, pakkijad ja müüjad;

6) vahistatu või kinnipeetavaga vahetult töökohustuste tõttu kokku puutuvad politsei- ja vanglatöötajad;

7) käesoleva lõike punktides 1–6 loetletud tegevusaladel praktikat sooritavad või täienduskoolituses osalevad õpilased, üliõpilased ja töötajad.

Viimatinimetatud tervisekontrolli viib läbi ja väljastab nakkushaiguste suhtes tervisekontrolli läbimise kohta kirjaliku tervisetõendi töötaja perearst. See tervisetõend ei asenda töötervishoiu arsti poolt väljastatavat otsust.

Tervisetõendi finantseerib töötaja ise

Kui TTOSi alusel toimuv tervisekontroll on ainult tööandja kulu, siis nakkushaigustega seotud tervisekontrolli korral ei ole tööandja kohustatud rahastama töötaja tervisekontrolli enne tema tööleasumist ehk kui töötaja/teenistuja asub tööle eespool loetletud tegevusalal, peab ta juba enne tööle asumist saama omal kulul tervisetõendi, mis võimaldab tal tööle asuda.

Seejuures peab tööandja rahastama töötamise kestel toimuvaid nakkushaiguste tervisekontrolle ja töötaja tervise kaitseks vajalikku immuniseerimist ning ennetavat ravi neil tegevusaladel, kus töö iseärasuste tõttu on nakatumisoht.

Tervisekontroll aitab ennetada haigusi

Osale tööandjatele tundub, et eelnimetatud kohustused on tööandjale liiga kulukad ja selles ei osata näha tegelikku kasu mõlemale poolele.

Kuna töötervishoiuarst annab oma otsuse ja soovitused tööandjale, arvestades töötamiskoha, tööülesannete ja töötaja enda füsioloogilist eripära, siis aitab see vajaduse korral töötaja töötegemise ümber korraldada selliselt, et võimalik tervise kahjustumine oleks välditud. Kaugemaks eesmärgiks on aga kutsehaiguste ennetamine ja tööõnnetuste vältimine, seeläbi aga välditakse ka töötaja tööst põhjustatud haigestumisega seotud kulude hüvitamist tulevikus.

Nakkushaigustega seotud tervisekontroll säästab nii töötajat ennast, kaastöötajaid, kui ka kõiki isikuid, kellega töötaja tööga seoses kokku puutub, mis kokkuvõttes võib aidata vähendada töötajate haiguspäevade üldarvu ja säästa tööandjat kolmanda isiku tervisekahjude hüvitamisest.

Tööandjad pöörduvad eeltoodud teemadel tööinspektsiooni poole kõige sagedamini järgmiste küsimustega:

Tööandjale tundub, et töötajal on haigus, mis takistab tal töötamist, aga ta ei avalda vastavat informatsiooni tööandjale. Mida teha?

Esimene võimalus on suhelda töötajaga tervise teemal ja selgitada võimalikke tagajärgi, kui töötaja jätkab töö tegemist, mis tema tervist kahjustada võib.

Teine võimalus on töötaja saatmine töötervishoiuarsti juurde tervisekontrolli. 

Loe pikemalt Äripäeva infolehest "Tööjõuturg".

 

 

Autor: Meeli Miidla-Vanatalu, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700