29. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: RAM juhatab hingekuu sisse Luigi Cherubini reekviemiga

Eesti Kontsert ja Latvijas Koncert on ühendanud jõud ja muusikakollektiivid, et anda oma kuulajaile kaunis ja kõrgel tasemel hingedepäevakontsert.

Ettekandele tuleb itaalia helilooja Luigi Cherubini reekviem D-moll. Elu esimesel poolel sai Cherubini kuulsaks ooperiloominguga. Kokku on ta komponeerinud 34 ooperit, mida etendati edukalt nii Itaalia linnades kui ka Pariisis. Tema ooperid panid aluse prantsuse koomilisele ja romantilisele ooperile. Elu teisel poolel pühendus Cherubini aga vaimulikule muusikale, mida tema kaasaegsed väga kõrgelt hindasid.

Reekviem D-moll meeskoorile ja orkestrile on helilooja teine reekviem. See on ülihea polüfooniatundmise ja romantilise tundeskaalaga loodud sügavalt intiimne heliteos. Vaatamata naishäälte puudumisele kuuleme siin äärmiselt laia helivärvingupaletti.

Reekviem D-moll kanti esimest korda ette 1838. aasta märtsikuus ning järgmisel korral juba Luigi Cherubini matustel 20. märtsil 1842. Teos jäi paljudeks aastateks varju, kuni see plaadistati esmaesitusest 125 aastat hiljem ehk 1963. aastal.

Eesti Rahvusmeeskoor (RAM) on Cherubini reekviemi korduvalt esitanud ja 2002. aastal koos ERSOga Andres Mustoneni juhatusel ka plaadistanud. Kuna tegemist on nõudliku meeskooriteosega ja RAM on üks väheseid kutselisi meeskoore maailmas, on meie koori kutsutud seda esitama mitmele poole maailmas: Iisraeli, Kasahstani, Lätti, Soome, sh Savonlinna ooperifestivalile ja Lahti orelifestivalile.

Seekord on Eesti Rahvusmeeskoori partneriks Liepaja Sümfooniaorkester – üks Baltimaade vanemaid orkestreid, mis loodi 1883. aastal koos esimese filharmooniaga Balti riikides. Dirigeerib Normunds Vaicis.

Reekviemi eel esitab Liepaja Sümfooniaorkester tuntuima läti helilooja Peteris Vasksi teose “Viatore” keelpilliorkestrile. Teos räägib loo rändajast, kes saabub maailma, kasvab, areneb, armub, vananeb ja lahkub.

Hingedepäeva kontsert

2. novembril kell 19 Tallinna Kaarli kirikus

3. novembril kell 19 Pärnu kontserdimajas

4. novembril kell 19.30 Riia toomikirikus

Esinejad: Liepaja Sümfooniaorkester Lätist ja Eesti Rahvusmeeskoor

Piletid: Tallinnas 100, Pärnus 160 krooni

www.concert.ee

Autor: Urve Vilk, Kersti Inno

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700