Ilves: mehed peavad lõhkuma naisi takistava klaaslae 

Kui Eesti mehed ei võta midagi ette naiste esiletõusu takistava niinimetatud klaaslae kaotamiseks, siis pole meestel ka õigust kurta, et eesti naised kolivad Eestist ära sinna, kus neid hinnatakse, ütles president Toomas Hendrik Ilves.

Laupäeval Tartu Ülikoolis naiskorporatsiooni Filiae Patriae juubeliaktusel peetud kõnes ütles riigipea, et 90 aastat pärast korporatsiooni sündi ei tohiks sõna "poliitik" automaatselt silme ette manada meest. "Kui me vaatame omaenda eestikeelset keelepruuki, siis täheldame, et meil on autojuht ja meil on naisautojuht. Meil on poliitik ja siis on meil naispoliitik. Ja siin, üliõpilaste ringkonnis, räägitakse korporatsioonidest ja naiskorporatsioonidest," rääkis riigipea.

Presidendi sõnul võiks teisejärgulisust kuulutav lause “mina kui naispoliitik” irduda naiste keelepruugist, kuivõrd viitab tahtele mitte tegelda suuremate asjadega, vaid jäädagi oma kitsamate liistude ja vaid poolte võimalike toetajate juurde. 

Siin on väljakutse ka Eesti tuleviku üle muretsevatele meestele, ehk nendele, kellel olevat Eestis võim. "Kui mehed ei võimalda naistel poliitikas osaleda muul viisil kui teisejärgulistel kohtadel; kui mehed ei hääleta ka naiste poolt; ja kui mehed ise valivad – mis tahes põhjustel – võimaluse kõrgharidusest mitte hoolida, siis kannavad mehed ise ka vastutust tagajärgede eest," sõnas president Ilves.

Ta rõhutas, et kui mehed ei võta midagi ette naiste tõusu takistava niinimetatud klaaslae purustamiseks, samuti meeste ja naiste palgaerinevuste korvamiseks, siis pole neil ka õigust kurta, et naised kolivad Eestist ära sinna, kus neid hinnatakse.

Presidendi kõnet saab lugeda täispikkuses siit.

Osale arutelus

 • Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Korralda oma koolitus või konverents tulirelvamuuseumis ja lasketiirus

Taktikalise laskmise keskus suudab teile korraldada unustamatu firmaürituse. Meie konverentsiruum asub tulirelvamuuseumis, kus saab tutvuda tulirelvade ajalooga, viia läbi koolitusi või konverentse.

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara