10. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töökohustused reisilaeval: välislähetus või mitte?

Küsimus: Kas tuleb maksta komandeeringutasu ühe päeva eest? Oleme Tallinnas tegutsev ettevõte. Töölepingus töötajaga on sisse kirjutatud eritingimused: töötamine väljasõitudega, töö lähetusega. Töötaja saadeti Tallinki laevale objekti mõõdistama, et täpsustada sinna tehtavate detailide mõõdud. Laev sõitis mõõdistamise ajal Soome ja tagasi samal päeval. Töötaja ostis edasi-tagasi pileti, mis sisaldas toitlustamist.

Vastus: Töölähetus on tööülesannete täitmine väljaspool töölepinguga ettenähtud töö tegemise kohta. Seega tuleb antud juhul tuvastada, kas töölähetus toimus, tulenevalt sellest, kuidas töö tegemise koht konkreetse töötaja töölepingus kokku on lepitud. Lisaks tuleb leida tõlgendus sellele, mida tähendab töö väljasõitudega. Kas tavapäraselt on need väljasõidud Tallinna või Eesti piires või ka välismaal.

Samuti tuleb hinnata seda, kas laeval viibimist saab üldse lugeda välislähetuseks, sest päevaraha kuulub maksmisele üksnes välislähetuse korral. Välislähetuse päevaraha makstakse juhul, kui välisriigis asuv lähetuskoht asub vähemalt 50 km kaugusel asula piirist, kus paikneb töö tegemise koht.

Tõenäoliselt antud juhul siiski on tegemist välislähetusega. Samas tuleb mainida seda, et kui töötajale hüvitatakse toitlustuse tasu sisaldav laevapileti hind, olenemata sellest, kas tegemist oli välislähetusega või mitte, võidakse toitlustuse tasu hüvitamine lugeda erisoodustuseks. Välislähetuse puhul näiteks ongi just töötaja päevaraha ette nähtud töötajale toitlustamise kulude katteks.

Seega kui lugeda antud juhtum välislähetuseks, siis oleks ilmselt soovitav töötajale hüvitada laevapileti maksumus ilma toitlustuseta ning maksta talle ühe päeva eest päevaraha.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele advokaadibüroo Lepik & Luhaäär LAWIN.

 

 

Autor: Lemmi Kann, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700