11. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Personalijuhid: häid inimesi raske leida 

Personalijuhtide nägemuse kohaselt on personalitöös ikka ja jälle kuumaks teemaks õigete töötajate leidmine meeskonda. Infoleht Tööjõuturg uuris personalijuhtidelt, kui raske või kerge on praegu vabu ametikohti täita.

Hanza Tarkon AS otsib oma meeskonda inseneri, projektijuhti ning tehnoloogi. Ettevõtte personalijuhi Anu Ulpi sõnul on nende poolt väljakuulutatud ametikohale inimesi raske leida hoolimata sellest, et töötukassas on arvel kümneid tuhandeid töötuid. Anu Ulpi arvates on üks probleem töötajate leidmisel see, et tehnika ja tehnoloogia erialad pole populaarsed ning samuti ei populariseeri neid ka meedia, mistõttu võiksid aeg-ajalt tähelepanu all olla tehnika ja tehnoloogia erialadel edukad isikud.

Põhiliseks probleemiks sobivaimate teadmiste ja oskustega kandidaatide leidmiseks on Anu Ulpi kogemuse põhjal tehnika valdkonnas tegutsevate kompetentsete töötajate nappus tööturul. “Sellepärast teeme koostööd kutsehariduskeskuse, rakenduskõrgkoolide ja ülikoolidega. Meil on aastas 50–70 praktikanti, kellest parimad saavad meil töökoha,” loetleb Anu Ulp võimalusi.

Ka firmasse Uus Maa on Ülane Vilumetsa sõnul vaatamata töötute armeele raske häid maaklereid leida. Uue Maa jaoks on oluline, et inimesed sobiksid organisatsioonikultuuriga – oleksid proaktiivsed, ise oma elu eest vastutust võtvad, positiivsed, ambitsioonikad, tugeva enesedistsipliiniga. Uus Maasse maakleriks kandideerijatel jääb puudu just proaktiivsusest: “Paljud inimesed on veel n-ö heade aegade poolt ära hellitatud ning ei ole valmis ellu viima neid tegevusi, mis edu toovad.”

Tele 2 personalijuhi Ülle Filini sõnul on erialateadmisi nõudvale ametikohale inimesi leida keerulisem kui mitte nii spetsiifiliste töökohtade puhul. “Andmeanalüütikult eeldame konkreetseid oskusi, näiteks kindla programmi valdamist, samas kui müügikonsultandile esitatavad nõuded on mõnevõrra üldisemad. Konkursi efektiivseima tulemuse saavutamise juures on ettevõttel endal suur roll. Tähtis on töökuulutuses võimalikult selgelt välja tuua kandidaadile esitatavad nõudmised ning oma kuulutusega ka teistest eristuda. Eksimused kuulutuse infos võivad paremal juhul tähendada suuremat töökoormust järgmistes konkursi faasides, ning halvemal juhul konkursi ebaõnnestumist.”

Ühe probleemina õige töötaja leidmisel toob Ülle Filin välja ajaressursikulu: “Kuna töötusemäär on endiselt üsna suur, siis laekub täna kuulutuse peale rohkem sooviavaldusi, kui neid saabus varem. Seetõttu on sobivaima töötaja välja selgitamine kindlasti ajamahukam.”

Loe pikemalt Äripäeva infolehest "Tööjõuturg".

 

 

Autor: Urve Vilk, Liis Peet

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700