12. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: progeroki isa Gary Brooker rokib Tallinnas

Eestis kontserdi andev Briti bänd Procol Harum eesotsas laulja, pianisti ja helilooja Gary Brookeriga toob publikuni bändi kuldvaramusse kuuluvad laulud.

1967. aastal Suurbritannias loodud Procol Harumit võib pidada üheks alusepanijaks progerokile, millega rokkmuusikamaastik suuresti ümber kujundati. Nad olid esimesed, kes klahvpillid rokkmuusikasse tõid ja rokki klassikalise muusika elementidega segasid.

Inspiratsiooni uuenduste elluviimiseks said tollal noored bändimehed oma lapsepõlvest ning sinna aega jäävatest kohustuslikest kirikuskäimistest ja koolis õpetatud klassikalisest muusikast, rääkis oktoobris Edmonton Sunile Gary Brooker. “Kuulsime palju klassikalist muusikat. See oli ainus, mida raadios mängiti. Samuti mõjutas Euroopa kultuur – olime kuulnud Ungari mustlaste rahvalaule. Äkki aga kõik plahvatas. Muusika oli uudne ja vaba ning me võisime teha, mida tahtsime,” selgitas Brooker. 

Tuntuse kasvades tegi bändi looming lääneriikide kõrval ilma ka Eestis. Rokkmuusikaspetsialist Vello Salumets on märkinud, et Procol Harumi heliplaatide jõudmine siia oli Eesti rokkmuusikas otsekui revolutsioon. Kui vähegi võimalik oli, lisandus tollaste biitbändide traditsioonilisele koosseisule – kolmele kitarrile ja trummidele – elektriorel. Paljud klassikalist klaverit õppinud poisid said bändidesse koha.

Ja iga klahvpillimängija pidas tollal peaaegu et kohustuslikuks mängida vähemalt paari Procol Harumi hitti – nende seas loomulikult lugusid “A whiter shade of pale”, mille bänd lindistas 1967. aastal ja millest on nüüdseks tehtud ligikaudu 900 salvestatud kaverit, ja “Homburg”. Viimase laulu on Eestis populaarseks laulnud Jaak Joala. Eestikeelne versioon, millele kirjutas sõnad Heldur Karmo, kannab pealkirja “Viltkübar”.

Ekslik on kontserdikorraldaja Väino Landi sõnul aga muidugi see olnud, et eestlased paljusid tolle aja laule, mis eestikeelse kuue said, sealhulgas pala “Homburg”, omamoodi kohalikeks rahvalauludeks peavad. 

Olgugi et aastakümneid on bändi algusaegadest möödas ning klahvpillid ja klassikalise muusika elemendid nüüdseks rokkmuusikas argine nähtus, on mehed endiselt vormis ja annavad kontserte. Juunis Ameerikas alanud tuur jõuab järgmisel nädalal Eestisse ja toob lavale Procol Harumi ehk Gary Brookeri, Josh Phillipsi, Geoff Dunni, Matt Peggi ja Geoff Whitehorni.

Kavas on nii bändi vana kui ka uus muusika. Kindlasti ei jäeta mängimata selliseid Procol Harumi kullafondi kuuluvaid lugusid nagu “A whiter shade of pale” ja “A salty dog”, lubas bändi produtsent Chris Cooke, ent ülejäänud repertuaar selgub lõplikult päev enne esinemist. Siiski kuuleb tõenäoliselt üht-teist albumitelt “Procol Harum”, “Shine on Brightly”, “Grand Hotel” jt.

Gary Brooker & Procol Harum

18. novembril kl 19 Tallinnas Nokia kontserdimajas

Soojendusesineja: ansambel Fix

Piletid: 575–645 krooni, müügil Piletilevis

www.kontsert.ee;

www.procolharum.com

 

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700