19. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: PÖFFil linastub üle 600 filmi

Alates tänasest veidi rohkem kui kaks nädalat kestev Pimedate Ööde filmifestival toob Eesti kinopublikuni rohkem kui kuussada filmi, mis linastuvad ümmarguselt 700 seansil.

Suur number tuleb kokku siis, kui üle lugeda filmid, mis linastuvad nii PÖFFi põhiprogrammis kui ka alafestivalide Animated Dreams, Sleepwalkers ja Just Film raames. Täispikki filme on PÖFFil üle 200 ning need on kokku kogutud 73 riigist.

Peale Tallinna ja Tartu jõuab filmifestival veel lausa kaheteistkümnesse linna või paika: Jõhvi, Kohilasse, Kuressaarde, Kärdlasse, Narva, Paidesse, Pärnusse, Põlvasse, Rakverre, Valka, Viimsisse ja Viljandisse.

Rahvusvaheliselt tähtis

Sama suur kui tänavu on PÖFF olnud juba mitu viimast aastat. Filmide arv pole varasemaga võrreldes oluliselt ei suurem ega väiksem.

Loomulikult aga on filmid uued ja rõhuasetused hoopis teised.

Sellel aastal pälvib PÖFF suuremat rahvusvahelist tähelepanu, kuna Tallinnas Nokia kontserdimajas toimuv Euroopa filmiauhindade gala toob PÖFFile palju väliskülalisi ja festivali kajastatakse seetõttu rohkem ka väliskanalites.

Kellel on huvi, saab lisainfot seitsmeteistkümne Euroopa filmiauhindadele kandideeriva nominentfilmi kohta lugeda PÖFFi kodulehelt. Võidutööd kuulutatakse välja 4. detsembril.

Lemmikfilmid ootavad

PÖFFi meediajuhi Helmut Jänese sõnul muutub PÖFFil linastuvate filmide temaatika iga aasta. Tänavune festival keskendub militaariale ja lastele.

“Programmi kokku pannes oli näha, et väga paljud filmid räägivad sel aastal sõjast ja vanglaelust. On filme, kus sõda ükskõik millises ilmakaares on filmis peatähelepanu all, kuid on ka filme, kus sõda pole praktiliselt nähagi, kuid ometigi on selle kohalolu lausa füüsiliselt tuntav,” rääkis Jänes.

“Paljud selleaastased filmid keskenduvad ka lastele. Läbi laste silmade avatakse maailma hoopis teistsuguse nurga alt, kui võib-olla harjutud on,” lisas ta.

Igal aastal on PÖFFil välja kujunenud publiku lemmikfilmid, mida külastatakse kõige rohkem.

Jänese hinnangul on menu­kite edu mõningate tunnuste järgi küllaltki hästi prognoositav: eeldusi populaarseks saada on filmil, mille lavastaja on publikule juba tuttav, millest on kuulda olnud juba enne filmi nägemist ning mis ei ole surmtõsine, vaid pakub natukene ka meelelahutust.

Et publik saaks häid asju kergemini üles leida, on PÖFFi meeskond teist aastat järjest pannud kokku positiivsete filmide alaprogrammi ehk n-ö PÖFFi vitamiinilaksu, mille hulgast nii mõnigi film tõenäoliselt menukiks saab.

Kui nimetada vaid ühte, mis ilmselt publikult kõvasti kiita saab, võiks see vabalt olla väga vahetu ja vahva muusikafilm Kongo invaliididest tänavamuusikutest, pealkirjaks “Benda Bilili”.

Klassikaliselt tugevaks nimetas Jänes ka Screen Internationali kriitikute koostatud filmivalikut, mille hulgast võiks esile tuua näiteks Venezia festivalil esilinastunud Sofia Coppola uue filmi “Kusagil”.

Samuti tasub vaatamist viis ja pool tundi kestev Oliver Assayase pinev põnevik “Carlos”, mis hoolimata oma mammutpikkusest on soovitatav kõigile.

Passid kinofännidele

Üle pikkade aastate on PÖFFil taas võimalik osta passe, mis peaks eriti rahuldama neid, kes kavatsevad poolteist nädalat pea järjest kinosaalides istuda.

Arvukate linateoste hulgast meelepäraseimate leidmisel on ikka abiks festivali kataloog ja kodulehekülg www.poff.ee.

PÖFF

14. Tallinna Pimedate Ööde filmifestival 19.11–05.12

Piletid: üksikpiletid 35–75 kr PÖFFi info- ja piletikeskustes ning internetis aadressidel www.piletilevi.ee ja www.poff.ee.

PÖFFi passid 1500 kr

PÖFFi raames toimub taas neli alafestivali ja filmiturg

PÖFFi põhiprogramm (24.11–05.12): kavas on rahvusvaheline võistlusprogramm EurAsia, Tridensi Balti täispikkade filmide konkurss ja Põhja-Ameerika indie-filmide konkurss. Lisaks ülevaade maailmakinost, auhinnatud filme teistelt festivalidelt, ulatuslik dokumentaalfilmide programm jm. Põhirõhk on Euroopa filmidel. 

Tudengi- ja lühifilmide festival Sleepwalkers (20.– 24.11): rahvusvahelises võistlusprogrammis osalevad filmi- ja meediatudengite tehtud lühifilmid. Lisaks on kavas võistlusprogramm Eesti lühifilmidest ning arvukalt eriprogramme. 

Animafilmide festival Animated Dreams (19.– 23.11): sisaldab võistlusprogrammi viimase paari aasta lühianimatsioonidest, filmitegija retrospektiivi ja eriprogramme. 

Laste- ja noortefilmide festival Just Film (19.– 28.11): näitab laste- ja noortefilmide võistlusprogramme ning eriprogramme. 

Nokia mobiilifilmide festival MOFF (01.09–03.12): mobiilifilmide festival, milles saavad osaleda kõik huvilised. 

Black Market Industry Screenings (01.–04.12): filmiturg filmitööstuse professionaalidele.

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700