24. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tiina Tšatšua: alkoholist keeldumine pole ebaviisakas

Äraütlemata tore on töise nädala lõpetuseks pere või sõpradega üks tore pidu pidada. Kuidas seda teha nii, et endal ja teistel pärast pidu meeldiv mälestus jääks, on omaette kunst.

Võõrustajaks olemise tarkuse ülikoolikursust õpetab meile elu ja sellel alal doktorikraadi omandamine nõuab aastatepikkust tööd. Nii mõnigi meist läheb lihtsama vastupanu teed ja otsustab kraadidega varustatud  peomeeleolu osta valmiskujul klaastaarasse pakituna. Teistmoodi on keerukam, aga ka huvitavam ja kohe kindlasti tervislikum. Mulle on alati meeldinud hr Dmitri Demjanovi selgitus kuidas valida toidu juurde alkoholi. See soovitus on lihtne:”Alkohol on vedel maitseaine”. Nii nagu me ei lähe liiale soola ega pipraga ei ole arukas liiale minna ka „vedela maitseainega” ja siis on kõik hästi nii meie endi kui kaaslaste jaoks.

Alljärgnevalt käime läbi mõned tüüpolukorrad, kuidas seltskonnas alkoholiga ja ka ilma selleta viisakalt hakkama saada. 

Kas ma pean tervituseks pakutava alkoholipokaali kindlasti vastu võtma ja kui ma seda ei tee kas ma käitun ebaviisakalt ja solvan pererahvast?

Alustame sellest, et kindlasti peab teil olema võimalus valida - kas soovite tervitusjooki alkoholita või alkoholiga. Selle eest, et Teil oleks võimalik valida, peab hoolt kandma pererahvas. Tänapäeval peetakse väga ebaviisakaks mitte seda kui Te alkoholile eelistate alkoholivaba jooki, vaid hoopis seda kui pererahvas on unustanud (ei ole taibanud) alkoholivabu jooke tellida. Õnneks on meil vähemalt vesi alati saadaval.

Kas keeldumine nt sünnipäeva toostist, mis sisaldab alkoholi, on ebaviisakas?

Diplomaatia on läbirääkimiste kunst, mille eesmärgiks on konfliktide vältimine ja konfliktide tekkimise korral nende rahumeelne lahendamine. Ma soovitaksin sellise sündmuse puhul võtta pokaal küll kätte ja sünnipäevalapse auks klaas tõsta, aga mitte juua. Nii nagu eelpool mainitud, on vesi meile kõigile kohe kindlasti igal pool kättesaadav. Oma põhimõtetele tuleb jääda kindlaks, aga jätaksin pikemad selgitused „miks ma nii teen“ sobilikumaks ajaks - ikkagi sünnipäev…

Kuidas vastata pealetükkivale kaaslasele, kes küsib miks ma alkoholi ei tarbi? Kuidagi piinlik on seletada?

Valige endale paremad kaaslased. Palun ärge tundke Teie piinlikust. Piinlik peaks olema pealetükkival seltsilisel aga kahjuks koduse kasvatuse ilmsete puudujääkide tõttu ta seda ei tea. Vastake lihtsalt: „Tänan, ma ei soovi” või näiteks nii nagu ütles üks noorhärra teisele, kes talle pealetükkivalt alkoholi pakkus ja vastuse peale „Tänan, ei“, provokatiivselt lausus: „Mis mees sina siis oled, kui sa ei joo”. Vastus kõlas: „Olen tavaline Eesti mees, aga mulle lihtsalt alkohol ei meeldi”. Vastus võttis küsija sõnatuks - vähemalt selleks õhtuks. Lihtsuses peitub tõde.

Kas tõeline daam võib endale ise vett või veini kallata?

Loomulikult võib, rumal oleks ju janusse surra, üks “tõeline daam” jälle vähem. Muidugi on mugavam, kui saate härrasmehe või kelneri appi paluda, meesterahva käes püsib pudel lihtsalt paremini. Ja pealegi ma kahtlen kas “tõeline daam” üldse satub sellisesse olukorda, mille puhul ta ise peab hakkama end teenindama.

Kas “pika laua taga” peo pidamine on etiketikohane?

Tehke selline pidu, kus Teil hea on ja unustage igasugune raamatutarkus. Hoidke meeles häid kombeid ja hea pererahva tarkust, et kõigil peab võrdselt lõbus olema ja ärge unustage, et karastusjoogi (vee) pokaal paigutatakse teie parema käe ulatusse -  sest kohe kindlasti kasutate Te just seda pokaali kõige sagedamini.

Mitu pudelit šampanjat peab varuma, et kõigile jätkuks?

Sõltub seltskonna harjumustest ja soovidest. Tegelikult arvestatakse keskmiselt üks pudel viie inimese kohta ja seda suurepärast aga ka kvaliteedile vastavalt kõrge hinnaga jooki kulub tunduvalt vähem kui oskate talle leida alkoholivaba kaaslase.

Kõikidele nendele ja veel paljudele teistele küsimustele vastates tuleb mulle ikka ja jälle meelde üks tore lugu, millest tehtud filmi on näinud kindlasti iga kaasmaalane. Seal ütleb elutark muhulane välja lihtsa tõe: „Keeruliseks ära Sina oma elu ela!“ Seega siis lihtsat elu teile ja palju elutarkust vähemalt ise oma elu keeruliseks mitte elada.

Head pidutuju!

 

Autor: Urve Vilk, Tiina Tšatšua

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700