26. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: helge ja vanamoodne muusikalugu

Homme Vanemuises esietenduv “Helisev muusika” kannab lavastaja Ain Mäeotsa sõnul sama helget sõnumit kui see, mis publikule kunagisest Hollywoodi muusikafilmist meelde on jäänud.

Mäeotsa sõnul on etenduse atmosfäär filmi omaga küllaltki hästi võrreldav ning seda eelkõige põhjusel, et muusikali lavaletoomisel on järgitud klassikalist joont.

“Seda muusikali ei olegi võimalik väga pea peale pöörata. Esiteks on agentuuri nõuded “Heliseva muusika” esitamiseks väga konkreetsed ja ranged. Teiseks ei ole me ärapööramist isegi mitte soovinud ega üritanud,” selgitas Mäeots.

Vana kooli stiilis perekonnalugu

Lavastaja sõnul on kogu õhustik laval kõige paremas mõttes vana kooli stiilis ning see ongi etenduse taotlus. Tegevus toimub 1938. aastal ning ajastutruudust rõhutavad nii näitlejate kostüümid kui ka lava­dekoratsioonid.

Kuigi süžee, atmosfäär ja muusikaline materjal on filmi omaga sarnane, on Vanemuise “Helisev muusika” siiski omaette lavastus, mille eesmärk ei ole filminostalgiat üks ühele kopeerida.

“Tahes-tahtmata hakkab publik meie etendust võrdlema filmiga, mida mõni on näinud kümme korda ja rohkemgi. See on küll sama lugu, aga minu arvates on see šokolaad seal filmis kohati natuke liiga magus. Etenduses oleme püüdnud hoiduda igasugusest läägusest, mis ei tähenda muidugi, et me tükiga karmiks läheks,” rääkis Mäeots oma lähenemisnurgast.

Lavastaja on oma eesmärgiks seadnud luua usutavad tegelaskujud, kes ei jääks lihtsalt markeeritud karakteriteks, vaid suudaksid publikule pakkuda tõepärast lugu. “Tahan, et laval toimuv oleks võimalikult elus ja tegelased oleksid lihast ja luust inimesed,” ütles Mäeots.

Etenduses osalevat muusikalitruppi peab Mäeots väga tugevaks ning proovide käigus valmis lihvitud muusikali taset esitajatele vastavaks.

Võrdväärselt head peaosatäitjad

“Selle etenduse puhul ei saa üle ega ümber muusikast ning pean ütlema, et olen osatäitjatega väga rahul. Nii Hanna-Liina Võsa kui ka Birgit Õigemeel, kes mängivad kordamööda Maria rolli, on suurepärased,” lausus Mäeots.

See, et Hanna-Liina on väga professionaalne ja teatriga tuttav tegelane, ei tulnud mulle üllatusena, aga ma olen ülimalt rahul ka Birgitiga, kes seda rolli tõesti hästi mängib. Kui päris aus olla, siis ma ei julgegi öelda, kumb neist Mariana parem on,” sõnas lavastaja.

“Helisev muusika” on peretükk, mis rõhutab pereväärtusi ning hea inimestevahelise läbisaamise olulisust. Päris pisikeste lastega Mäeots muusikali vaatama tulla siiski ei soovita.

  "Helisev muusika"

Esietendus 27. novembril kl 19 Vanemuise teatri suures majas. Järgmised etendused toimuvad nii Vanemuises kui ka Nokia kontserdimajas.

 Piletid: 280-495 krooni Piletilevis.

 

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700