29. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Personalijuhid: eelistatud värbamismeetodit pole 

Sobiva töötaja leidmiseks kasutatavad ettevõtted kombineerituna erinevaid võimalikke meetodeid. Mida suurema vastutusega positsioonile inimest otsitakse, seda rohkem professionaalset abi sobiva kandidaadi välja selgitamiseks kasutatakse.

Kuna Uus Maa Kinnisvarabüroo tegeleb pidevalt heade maaklerite otsimisega, siis personalijuht Ülane Vilumets peab sobivaimaks värbamismeetodiks tuttavate soovitusi, proaktiivset värbamist ehk otsides ise sobiva kogemusega kandidaatide CVsid ning saates neile kutseid kandideerima.

Evi Mõttus statistikaametist ei eelista üht meetodit juhtivmetoodiku ja -statistiku värbamisel teisele. Eelistatud on kuulutamine siseveebis, avalik konkurss tööportaalides, kuulutamine asutuse kodulehel, ülikoolide karjäärikeskkondades, otseotsing, praktikandide kaasamine, suurte projektide puhul ka personalifirmade abi, kui on vaja värvata korraga 100 loendajat üle Eesti, lisaks on kanalitena ülikoolide listid ja erialaühingud.

Tõhusaimaks värbamismeetodiks peabH anza Tarkon ASi personalijuht  Anu Ulp info avaldamist internetikeskkonnas, sest suurem osa 25–40aastastest ei loe paberlehti. “Ma ei pea heaks ja väärikaks personalivaliku vormiks peajahtimist (headhunting), sest humanistina ja eetikat kõrgelt hindava inimesena leian, et töökohavahetuse soov ja initsiatiiv peab tulema töötajalt endalt. Keegi kolmas ei oma õigust valida inimesele tööd ja lepingupartnerit,” leiab Anu Ulp.

Tele 2 personalijuht Ülle Filin: “Uute töötajate värbamiseks olen kasutanud erinevaid värbamismeetodeid – viinud ise läbi personaliotsingu konkursse, kasutanud hunting’ut või ka mõne personaliotsingufirma abi. Samuti oleme kasutanud kombineeritud meetodeid eespool nimetatutest, kus näiteks meie ise valime paljude kandidaatide seast välja 1-2 meile sobivat inimest, kelle saadame siis edasi täiendavatele katsetele värbamisega tegelevasse firmasse. Uue töötaja otsimisel on üldjuhul põhimõte selline, et mida suurema vastutusega positsioonile inimest otsime, seda rohkem professionaalset abi sobiva kandidaadi välja selgitamiseks kasutame. Kuigi personali otsimine ettevõtte enda ressursside abil on soodsam, on just võtmepositsiooniga uute sobivate inimeste leidmisel mõistlik selle ala asjatundjana protsessi kaasata ka mõni personaliotsingufirma – võimalus lõplikus valikus ebaõnnestuda on väiksem ning otsinguga otsast algamine ebatõenäolisem.”

Autor: Urve Vilk, Liis Peet

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700