29. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Reiside odavmüük ajab turismifirmad pankrotti

Tänavu on pankrotti läinud üle kahe korra rohkem turismifirmasid kui eelmisel aastal. Turuosaliste arvates peitub põhjus massilises reiside müügis alla omahinna.

2009. aastal pankrotistus viis reisifirmat, sel aastal on neid juba 12. Kuid ikka veel peibutavad reisikorraldajad turiste viimase hetke pakkumistega, kus nädalase paketireisi hind on 3900-4900 krooni.

TEZ Touri juhi Tatjana Arhipova kinnitusel on olukord turismiturul odavate pakkumiste külluse tõttu kriitiline. „Elavnemine ei pruugi alati tähendada positiivset tulemust. Kahjuks ei pannud TopToursi pankrotistumine turiste tegema järeldusi ja nad jätkavad odavate reiside otsimist, ignoreerides asjaolu, et reisikorraldaja ei saa lõpmatuseni müüa reise alla omahinna,“ rääkis ta.

Turismivaldkonnas on kriisi lõpust vara rääkida, lisas Arhipova. Tema sõnul paraneb olukord, kui Eesti turule jääb neli suuremat reisikorraldajat.

Sama arvu pakub välja Ljuna Toursi osanik Ljudmila Kasjan. „Eesti on väike riik ja ausalt reisikorraldajad töötada siin ei saa. Seega tekib ebaaus konkurents, mis tirib reisihinnad alla, mis omakorda viib pankrottideni. Ei saa jätkata lennukite täitmist viimase hetke pakkumiste arvelt,“ selgitas ta.

Kasjani sõnul oli TopToursi pankroti üks põhjus reiside müük alla omahinna, samuti tegevuse lõpetanud Travel In aga oli orienteeritud liiga kallitele suundadele ja spetsiifilistele riikidele.

Estraveli juhatuse liige Anne Samlik on sama meelt, et kõige suurem probleem on reiside müük alla omahinna. Selle põhjuse tõi ta välja rääkides TopToursi pankrotistumisest, mis pikka aega n-ö patustas selliste müükidega.

Novatoursi juhi Andre Uustali kinnitusel on konkurentsivõime säilitamiseks paljud reisikorraldajad sunnitud müüma Eestis reise alla omahinna. „Novatoursi poolt kaks aastat tagasi koostatud firmade konsolideerumise ja turult kadumise prognoos osutus õigeks. Konsolideerumine jätkub ning turult võib kaduda veel mõni väiksem firma,“ rääkis ta.

Uustal lisas, et tšarterreiside turule jäävad usaldusväärsed rahvusvahelised reisikorraldajad, mis lubab säilitada terve konkurentsi 2-3 juhtiva ettevõtte vahel.

Union Traveli juhi Viktoria Lõndina sõnul mõjub vähene reisikorraldajata arv turule tervendavalt, kuigi kliendid kaotavad. „Hinnad tõusevad ja nii odavalt enam hakkama ei saa. Kui müüa reise 2990 krooni eest, siis võib iga reisikorraldajat oodata TopToursi saatus,“ märkis ta. „Kellelegi olid odavad pakkumised kasulikud, kuid kannatada said inimesed. Kõik tulu bumerangina tagasi,“ ütles Lõndina.

Pankrotistunud reisifirmade arv üha suurem

2008. aasta

RKRV Reisid OÜ

Signature Travel Club OÜ

2009. aasta

Aaria Reisid OÜ

AdventureExpert OÜ

Eurotour AS

Happytours OÜ

Suntravel AS

 

2010. aasta

2 Miili Travel OÜ

Alonso OÜ

Columbus Travel OÜ

Deirona Invest OÜ

Embach Tours OÜ

Lighthouse OÜ

Madexpress OÜ

SuperSeaCat OÜ

TopTours AS

Travel in Tours OÜ

Verba Trade AS

Wris-Reiside AS

Allikas: äriregister

 

 

Autor: Urve Vilk, Inna Rak

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700