3. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pätilä - kunstnik filmis ja lõuendil

Alates homsest saab Temnikova ja Kasela galeriis tutvuda tuntud filmikunstniku Markku Pätilä senitundmatu maaliloominguga.

Markku Pätiläst on põhjust rääkida eelkõige seoses sel nädalavahetusel toimuva Euroopa filmiauhindade galaga. Koos Jaagup Roometiga kandideerib Soome kõige hinnatum filmikunstnik Markku Pätilä Euroopa parima filmikunstniku preemiale kunstnikutöö eest Veiko Õunpuu filmis “Püha Tõnu kiusamine”.

Tallinnasse ei tule Pätilä aga mitte ainult seoses filmiauhindadega, vaid ta võtab kaasa ka oma vähe tuntud loomingu – maalikunstitööd.

Pätilä ei ole tegelikult filmikunstnikuks kunagi õppinud, küll aga on ta saanud Viinis ja Bostonis maalikunstihariduse. Siiski on maalimine tema puhul filmikunsti varju jäänud.

Näitustega alustas Pätilä 1970ndate lõpus Viinis, arusaadavalt aga jäi 1992. aastal filmirežissöör Aki Kaurismäkiga koostööd alustades maalikunst tagaplaanile.

Ent õnneks ei võta filmikunst Pätilä hämmastavalt suurt loomingulist energiat viimseni ära, vaid seda on alati rohkesti üle jäänud ka lõuendi ja pintsliga töötamiseks.

Kas Pätilä maali- ja filmikunst on sarnased? Mõningal määral kindlasti, vähemalt tunne on sama – seiskunud aeg, põhjamaine melanhoolsus ja üksindus, hüljatud kohad, müstiline reaalsus. Sisu on sama, vorm on teine.

Pätilä on oma maalidest rääkides napisõnaline, kuid rõhutab siingi teatud müstilisi külgi.

“Ma ei oska oma maale analüüsida. Kui üritangi, siis tunnen end imelikult ja absurdselt. Kui maalimisprotsess algab, juhtub kõik väga kiiresti. Ma ei arvesta millegagi, ma ei mõtle midagi, ma olen tegelikult mitte miski. Või kui, siis väga õhuke ja läbipaistev tasand paberi ja pildi vahel,” on Pätilä öelnud.

“Ja kui see kõik lõpuks läbi on, tunnen täielikku tühjust, mis tuleb silmapilkselt täita millegi normaalsega. Puude lõhkumine aitab alati,” lisas ta.

Pätilä maalid on tõesti nagu tundepuhangud – suured värvilaigud, paksult peale kantud värv, mille sisse on pintslisabaga hea sügavaid vagusid vedada. 

Filmiauhindade nädalavahetusel saab Markku Pätilä uusimat loomingut vaadata kell 14–21 Temnikova ja Kasela galerii ruumides ning teistel päevadel kokkuleppel.    

 

Autor: Urve Vilk, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700