PP: Muusikalised keerdkäigud, labürindid ja siluetid

Tallinna kammerorkester Tõnu Kaljuste juhatusel toob publikuni avastusliku kava, mille krooniks on Arvo Pärdi ja Tõnu Kõrvitsa teoste esiettekanded.

Kontserti raamib Arvo Pärdi looming. Eesti esiettekandel saab kuulata teost “Silhouette. Hommage ? Gustave Eiffel”, mis on ühest küljest austusavaldus Gustave Eiffelile, kuid samas kirjutatud Paavo Järvi Pariisi jõudmise puhul – Järvi on tänavu septembrikuust Orchester de Paris’ peadirigent.
Teose esiettekanne toimus 4. novembril Pariisis Salle Pleyelis.

Pühendusega Eiffelile
Arvo Pärt on teose sünnilugu valgustanud nõnda: “Minu esimene mõte oli kohe Gustave Eiffel ja tema töö, hommage sellele geniaalsele arhitektile. Minu laual, kogu oma võlus, oli suurepärane raamat torni töö- ja ehitusplaanidega. Kunstnik Eiffeli nägemus, selle kainus, otstarbekus ja elegants avaldasid mulle suurt muljet ja inspireerisid mind erinevatel viisidel.
“Helilooja vaatepunktist võib Eiffeli tornis näha palju asju, mida võiks võrrelda muusikateose struktuuri ehitamisega: ehitussegmendid ja nende ühendused, konstruktsiooni läbipaistvus ja palju muudki. Ka staatika, mis on tähtis aspekt arhitektuuris, on muusikateose vormi ülesehituses oluline element. Mis puutub minu teosesse “Silhouette”, siis see on lühike ja kerge nagu tants, näiteks valss – natuke peapööritust tekitav justkui need tuuled, mis läbi selle hiiglasliku pitskolossi puhuvad,” lisas ta. Kontserdi lõpus kõlab kaks Arvo Pärdi hällilaulu.
Maailmaesiettekandele tuleb aga “Labürindid”, Tallinna kammerorkestri tellimusteos Tõnu Kõrvitsalt. Heliloojat inspireeris muusikalise labürindi visioon.
“Mind paelus, kuidas oleks võimalik tuua labürinti, mille all võib mõista ka palverännakut muusikasse. Kasutasin keelpilliorkestri kui värvika koosluse erinevaid kujundeid – harmoonia, kõlavärv, rütm, dünaamika –, üritasin nende kaudu tekitada labürindile omase protsessi ja lahendasin mõistatused,” sõnas Kõrvits.
Seitsmeosaline teos on pühendatud Tallinna kammerorkestrile ja Tõnu Kaljustele.

Rikkalik kava
Kontserdil kõlab ka Tõnu Kõrvitsa üks populaarsemaid teoseid “Kreegi vihik” segakoorile ja orkestrile.
Samuti on kavas hollandi helilooja Henk Badingsi sümfoonia nr 9 ning Tõnu Kaljuste tellimusteos Lepo Sumeralt aastast 1997 – “Concerto per voci e strumenti” ehk “Kontsert häältele ja instrumentidele”.

 “Siluetid ja labürindid”
4. detsembril kell 19 Tallinna Metodisti kirikus
Piletid: 150 krooni
www.filharmoonia.ee

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Kersti Inno

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara