10. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Et pühad rahakotti suurt auku ei tekitaks

Jõulukuu toob lisaks tavapärastele väljaminekutele erinevaid lisakulutusi. Ostetakse kingitusi, pühaderoogi ja käiakse aastavahetuse pidudel. Selleks, et pühad teie rahakotti suurt auku ei tekitaks, on viimane aeg koostada ülevaade oma detsembrikuu tuludest ja kuludest, kirjutab portaal minuraha.ee.

Selleks, et teada saada, kui palju on teil tänavu võimalik jõuluoste teha, tasub kõigepealt koostada detsembri eelarve ja analüüsida, kui palju teil tavapärastest kuludest raha üle jääb.

Pere-eelarve mugavamaks koostamiseks kasutage kas enda poolt tehtud tabelit, spetsialistide poolt välja pakutud eelarvekalkulaatorit või vastavat pangateenust.

Kui selgub, palju jõuluostude jaoks eelarves raha jagub või plaanite kulutada varem kõrvalepandust teatud summa, kasutage aastalõpu kulude kalkulaatorit. Esimesse lahtrisse pange kirja summa, palju kokku kulutada saate. Seejärel märkige üles kõik pühadega seotud kulutused, alates kingitustest perele ja sõpradele kuni pühaderoogade ja kodu kaunistamiseks mõeldud asjadeni. Pange kirja ka väiksemad ostud, näiteks postmargid jõulukaartide saatmiseks või pakkepaber. Mõelge sellelegi, kas mõned kingitused või kodu kaunistused saaksid ise valmistada, mitte poest osta.

Detailse jõuluostude nimekirja koostamine aitab teil vältida emotsioonioste ning ülekulutamist.

Olge ettevaatlik krediitkaardi ja järelemaksuga

Jõuluoste tehes võib krediitkaart või järelmaks tunduda hea lahendus. Enne nende kasuks otsustamist mõelge siiski järele, kas teil on uuel aastal jõukohane krediitkaardiga kulutatud summad tagasi maksta või tasuda näiteks järgmise aasta jooksul igal kuul järelmaksu.

Kuna nii krediitkaardi kui ka väikelaenu või järelmaksu eest tuleb tasuda intressi, arvutage eelnevalt, kui palju kallimaks teile ostetu seetõttu läheks.

Kindlasti ei tasu mõelda SMS-laenu võtmisele. 

 

Autor: Urve Vilk, Heli Lehtsaar

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700