PP: Maarit Murka uurib talenti

Hobusepea galeriis on avatud Maarit Murka näitus “Tume maa”, mille idee pärineb sellel sügisel välja kuulutatud riiklikust projektist “Talendid koju”.

Galerii esimesel korrusel on seinad täis erinevate riikide territooriumide kujundeid, mis on grupeeritud mustade ja justkui hoiatavate pusletükkidena. Austraaliast Ameerikani, Austriast Inglismaani – kus iganes edukaid eestlasi leida võib.
Alumisel korrusel aga näeb lühivideot “Second wave” ja rida märksõnastatud klaaskastidesse suletud maale.
Kõigepealt toob Murka välja riigi kahetise tegevuse: ühelt poolt kutsutakse andekaid noori tagasi Eestisse, teisalt pakutakse Dream Foundationi projekti kaudu võimalust välismaale õppima ja tööle minna.
Viimasena nimetatud institutsiooni põhirõhk on siiski välismaal õppimisel, mitte seal karjääri tegemisel, ja ilma selleta on tänapäeva maailmas raske talendiks saada.
Sellele Murka keskendubki. Kes on üldse talent? Kas on olemas mingi test talendikate inimeste kindlaks tegemiseks? Näiteks IT-alal on projekti “Talendid koju” veebilehel talente loetletud USAs neli, Suurbritannias kolmteist. Kas talendid on kõik, kes end välismaal sisse on seadnud?

Tuleb nõustuda Murkaga, kui ta ütleb, et see on poos. Programm on pigem seisukohavõtt kui reaalne, praktikas väljenduva tulemusega projekt.
Ent nii nagu “Talendid koju” sisuline pool on jäänud suhteliselt pinnapealseks, on ka Murka kriitiline positsioon selle projekti suhtes pigem vaid kommenteeriv kui süvitsi minev.
Kõlama jääb isiklik tasand, kus kunstnik loetleb üles viis põhjust Eestist lahkumiseks: eneseteostus, kliima, kogemused, egoism ja kadedus. Need on ta punaselt maale kaitsvate klaaskastide peale kirjutanud.
Murka ütleb, et talle meeldib siin. Kõigele vaatamata. Ka vaatamata sellele, et ta näitusel olevas videos “Second wave” ennast porilombist läbi sõitval autol üleni märjaks laseb pritsida. Kuid Murka jääb paigale ja ei liiguta end. Ta on visa.
Näituse saatetekstis ütleb kunstnik: “Kui räägitakse talendist, siis räägitakse minu jaoks ikkagi eelkõige tööst ja elukutsest. Vaevalt et selle all peetakse silmas andekaid koduperenaisi. Seega ei peaks talendi kodu olema seotud ühegi kontinendi ega riigiga. Talent võiks olla kosmopoliitne. Talent peaks elama seal, kus ta end kõige mugavamalt ja paremini tunneb. Selle all pean silmas ka ebamugavust, mis on teinekord vajalik, et teha oma tööd professionaalselt ja hästi.”

Maarit Murka isikunäitus
“Tume maa”
Hobusepea galeriis, Hobusepea 2, Tallinn
Näitus jääb avatuks
 13. detsembrini


 

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Ragne Nukk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Energia avastuskeskus – pinget pakkuv ja ootamatult šikk peopaik

Tallinna vanalinna ja Kalamaja piiril asuv Energia avastuskeskuse hoone on sadade üritusekorraldajate jaoks vastanud kolmele üliolulisele kriteeriumile: a) vana elektrijaama masinamaja peasaal on ootamatu, ent šikk peopaik, b) suurel ekspositsioonialal on külalistele garanteeritult avastamisrõõmu, ja c) keskuse asukoht on lihtsalt väga hea.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Äripäev otsib ASSISTENTI

Äripäev AS

24. jaanuar 2018

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine