10. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Tuhat tonni õnnetust Ameerika raudteel

Tõestisündinud lool põhinev film “Pidurdamatu” on eeskujulikult tehtud Hollywoodi põnevik, mis pakub paraja portsu närvikõdi, kaasaelamist ja traagikat.

Loo aluseks on 2001. aasta mais Ohios toimunud sündmus, kus tuhandeid tonne kaaluv rööbastel metallelukas raudteejaamast ühe töötaja hooletuse tõttu liikvele pääses, täiskäigu sisse võttis ja kõik oma teelt pühkida ähvardas.

Terry Forson ja Jess Knowlton, kaks sangarlikku raudteetöölist, aga suutsid raudtee ümbrusesse jäävad linnakesed kõige hullemast päästa ja kemikaale vedanud juhita rongi ehk rööbastel kummituse peatada.

Kõike seda näeb ka Tony Scotti lavastatud filmis, milles peaosalisteks Denzel Washington ja Chris Pine. Esimene neist kehastab kogenud töölist Franki ja teine noorukest praktikanti Willi. 

Kõik on filmis muidugi suuremaks, koledamaks, dramaatilisemaks ja kiiremaks tehtud, ent kaasakiskuvalt. Suurt ohoo-efekti film siiski ei tekitanud, vaid jättis mulje eeskujulikult tehtud tööst, mille juures kõik vajalikud kriteeriumid täidetud.

Lool oli kindel fookus, konkreetne tegevustik ja etteaimatav sündmustejada, oma patuoinad ja sangarid, silmakirjalikud juhid ja tublid kriisikorraldajad, pereprobleemid ja suhete sasipuntrad. Selles oli parasjagu pinget, mida ootuspäraselt üles kruviti, ja õnnelik lõpp. Muusika, efektid, tegelaskujud ja kujundus – kõige peale oli mõeldud.

Korralikuks võib pidada ka näitleja-, operaatori- ja monteerijatööd. Oli keerukaid võttenurki, liikuva rongi peal filmimist ja näitlejameisterlikkust sellega hakkama saada. Kõik oli justkui tipp-topp, ent tegevus kulges siiski liialt etteaimatavalt ja tavapäraselt. Tugev film, kuid täpselt samasugune kui hulk teisi sääraseid põnevikke.

“Pidurdamatu”

7/10

Lavastaja: Tony Scott

Osades: Denzel Washington, Chris Pine, Rosario Dawson, Kevin Dunne, Ethan Suplee jpt

Kinodes alates 12.11

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700