PP: Viini klassikute pärlid Estonias

Eesti riiklik sümfooniaorkester pakub täna hõrku kava Joseph Haydni ja Wolfgang Amadeus Mozarti heliteostest.

Vaatamata sellele, et vanuse poolest oleks Haydn võinud olla Mozarti isa, sündis nende kahe suurmehe varane looming üsna ühel ajal – Haydnil võrdlemisi hilja, 30. eluaasta paiku, Mozartil aga erakordselt vara. Ent ometi on nende muusikasse tulekus oluline erinevus: lapsheliloojana oli Mozart pikka aega osav ja laia silmaringiga jäljendaja, Haydn seevastu alustas juba küpse isiksusena, kelle käekiri oli kohe väga originaalne.
Kõik kolm tänasel kontserdil kõlavat teost on loodud 1780ndate keskel vaid nelja aasta jooksul. Mõlema meistri jaoks tähistas see aeg juba kogunenud rikkalikke kogemusi ning loomingulist küpsust, kuigi nende elukäigud olid olnud väga erinevad.

Kontsert algab Mozarti ühe tuntuma teosega “Väike öömuusika” (1787). Seejärel tuleb ettekandele kontsert G-duur (KV 453, 1784). Solistiks on kutsutud Irina Zahharenkova, kes on oma põlvkonna üks silmapaistvamaid klahvpillimängijaid Eestis. Ta on võitnud esikoha mitmel rahvusvahelisel konkursil, teiste hulgas Johann Sebastian Bachi nimelisel konkursil Leipzigis, Alessandro Casagrande konkursil Itaalias, George Enescu konkursil Rumeenias ja Prémio Jaéni konkursil Hispaanias.
2008. aastal tuli ta laureaadiks Artur Rubinsteini nimelisel pianistide konkursil Iisraelis. Ta annab regulaarselt soolo- ja kammerkontserte ning soleerib erinevate orkestrite ees. Väga hea vastuvõtu on pälvinud Irina Zahharenkova varasemad esinemised koos ERSOga. Virtuoosse tehnika kõrval paelub Irina Zahharenkova mäng esitatava sügava mõistmise, jäägitu sisseelamisvõime ja erakordse kõlailuga.

Esterh?zy meistri Joseph Haydni enam kui sajast sümfooniast kõlab kontserdil sümfoonia C-duur (Hob I:90, 1788). Dirigeerib Austria ja Horvaatia päritolu Milan Turkovic – üks väheseid rahvusvaheliselt tuntud fagotisoliste, kes on teinud ka edukat dirigendikarjääri.
Ta on barokkansambli Con­centus Musicus Wien liige, puhkpillikvinteti Ensemble Wien-Berlin asutajaliige ning kuulub New Yorgi Lincoln Centeri kammermuusikaühingusse.
Viimased viisteist aastat on ta üha aktiivsemalt tegutsenud dirigendina, juhatades selliseid orkestreid nagu Wiener Symphoniker, Viini Raadio SO, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra jt. Jaapani muusikaajakirja Ongaku-no Tomo 2009. aasta augustis koostatud huvipakkuvamate dirigentide nimekirjas oli Turkovic kõrvuti selliste nimedega nagu Riccardo Muti, Herbert Blomstedt jt.

Irina Zahharenkova ja Milan Turkovicc
10. detsembril kell 19 Estonia kontserdisaalis
Kavas: Mozart “Väike öömuusika” keelpillidele, klaverikontsert nr 17 G-duur ja
Haydni sümfoonia C-duur
Piletid: 180 krooni
www.erso.ee

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Kersti Inno

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Energia avastuskeskus – pinget pakkuv ja ootamatult šikk peopaik

Tallinna vanalinna ja Kalamaja piiril asuv Energia avastuskeskuse hoone on sadade üritusekorraldajate jaoks vastanud kolmele üliolulisele kriteeriumile: a) vana elektrijaama masinamaja peasaal on ootamatu, ent šikk peopaik, b) suurel ekspositsioonialal on külalistele garanteeritult avastamisrõõmu, ja c) keskuse asukoht on lihtsalt väga hea.

Peppersack – tee ajalooliste maitsenaudinguteni

Tallinna vanalinna südames, ajaloolise Raekoja ligidal asuv restoran Peppersack pakub meeldejäävaid maitseelamusi. Lisaks saab nautida mõõgavõitlejate igaõhtust efektset etendust.

Küsitlus

Kas osaled võistlusel PARIM SEKRETÄR 2018?

 • Osalen ise
  0%
  0%
 • Soovitan kolleegi
  0%
  0%
 • Soovitan tuttavat sekretäri
  0%
  0%
 • Ei osale ega soovita, kuid jälgin võistlust veebis
  40%
  40%
 • Ei osale ega soovita
  50%
  50%
 • Muu
  10%
  10%

Valdkonna tööpakkumised

Maxima otsib BÜROOJUHTI

Maxima Eesti OÜ

24. aprill 2018

Maxima is looking for a MANAGEMENT BOARD ASSISTANT

Maxima Eesti OÜ

22. aprill 2018

Teabevara