Uuring: poolte perede majanduslik seis pole aastaga muutunud

Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse värske uuringu kohaselt märkisid ligi pooled uuringus osalenud leibkonnad, et nende pere majanduslik olukord on viimase 12 kuu jooksul samaks jäänud. 

42% vastanutest täheldas olukorra halvenemist. Muutust paremusele märkis 11% küsitletud peredest.

Lähema 12 kuu jooksul ei näe valdav osa vastanutest olulisi muutusi enda pere majandusolukorras. Olukord halvenes viimase aasta jooksul sagedamini nende perede jaoks, kelle netosissetulek ühes kuus on alla 10 000 krooni. Ka lähitulevikus näevad negatiivseid muutusi enda pere majanduslikus olukorras ennekõike madalama sissetulekuga pered.

Pered, kelle majandusolukord on halvenenud, tõid 67% juhtudest põhjusena välja hinnatõusu ja 60% juhtudest sissetulekute languse. „Kuna hindade muutus on sedavõrd oluline elatustaseme ja majandusliku turvatunde mõjutaja väga suure hulga perede arvates, võib hinnatõusust ning selle ohjeldamise võimalusest kujuneda lähikuude üks otsustavamaid teemasid siseriiklikus plaanis,“ arvas Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse juht Piret Suitsu.

Perede majandusolukorra paranemise sagedasima põhjusena toodi ära töölkäijate arvu suurenemist või sissetulekute kasvu. Enam kui veerand peresid, kes parandasid oma majandusolukorda, tegid seda tänu kulutuste vähendamisele.

Eesti riigi majanduse olukorra muutuste osas viimase 12 kuu jooksul ollakse veidi optimistlikumad, võrreldes perede majanduslikule olukorrale antud hinnangutega. Siiski leiab 39% peredest, et olukord on halvenenud, olukorra muutumatust nendib 28% vastanud peredest ja olukorda hindab varasemast paremaks 26%. Halvem hinnang oli tüüpiline kõigis sissetulekugruppides, v.a üle 20 000kroonise sissetulekuga pered, kus sagadamini märgiti olukorra paranemist.

Erinevaid majandusteemasid tõlgendatakse isiklikust kogemusest vastavalt positiivselt või negatiivselt lähtudes sellest, kuidas on läinud perel või tuttavatel. „Näiteks tarbimise, ekspordi, välisinvesteeringute kohta avaldatud ülevaadetest on riigi majandusolukorda paremaks hinnanud pered välja lugenud, et need näitajad paranesid. Vastupidisele järeldusele jõudsid aga need, kelle hinnangul riigi majandusolukord viimasel 12 kuul halvenes,“ rääkis Suitsu uuringu järeldusest.

Samuti rõhutas Suitsu, et leibkondade seas nii majanduse olukorra paranemise kui halvenemise põhjustena toodud argumendid põhinevad peamiselt meediast ammutatud informatsioonil. „Kuna enamik inimesi ei ole majanduseksperdid, tuginevad nad oma hinnangute kujundamisel avalikus ruumis ja seda ennekõike meedias pakutavale infole ja hinnangutele. Seega kannab meedia väga olulist vastutust majanduses toimuvate protsesside selgitamisel ja inimeste kindlustunde kujundamisel,“ nentis ta.

Uuringu viis läbi Swedbanki Eraisikute Teabekeskuse tellimusel Eesti Konjunktuuriinstituut. Küsitlusse olid kaasatud 16-aastased ja vanemad Eesti elanikud. Valimisse kuulus 800 inimest.

Osale arutelus

  • Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Toosikannu puhkekeskus Käru vallas Raplamaal

Raplamaal asuv Toosikannu puhkekeskus on ideaalne peokoht nii suurematele kui ka väiksematele seltskondadele. Aga mitte ainult – Toosikannus asub Eesti esimene ja ainus loomapark ning lisaks tähtpäevade tähistamisele on see suurepärane koht asjalikele koosolekutele ja konverentsidele.

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Maxima is looking for a MANAGING BOARD ASSISTANT

Maxima Eesti OÜ

02. aprill 2018

Uudised

Teabevara