Uuring: poolte perede majanduslik seis pole aastaga muutunud

Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse värske uuringu kohaselt märkisid ligi pooled uuringus osalenud leibkonnad, et nende pere majanduslik olukord on viimase 12 kuu jooksul samaks jäänud. 

42% vastanutest täheldas olukorra halvenemist. Muutust paremusele märkis 11% küsitletud peredest.

Lähema 12 kuu jooksul ei näe valdav osa vastanutest olulisi muutusi enda pere majandusolukorras. Olukord halvenes viimase aasta jooksul sagedamini nende perede jaoks, kelle netosissetulek ühes kuus on alla 10 000 krooni. Ka lähitulevikus näevad negatiivseid muutusi enda pere majanduslikus olukorras ennekõike madalama sissetulekuga pered.

Pered, kelle majandusolukord on halvenenud, tõid 67% juhtudest põhjusena välja hinnatõusu ja 60% juhtudest sissetulekute languse. „Kuna hindade muutus on sedavõrd oluline elatustaseme ja majandusliku turvatunde mõjutaja väga suure hulga perede arvates, võib hinnatõusust ning selle ohjeldamise võimalusest kujuneda lähikuude üks otsustavamaid teemasid siseriiklikus plaanis,“ arvas Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse juht Piret Suitsu.

Perede majandusolukorra paranemise sagedasima põhjusena toodi ära töölkäijate arvu suurenemist või sissetulekute kasvu. Enam kui veerand peresid, kes parandasid oma majandusolukorda, tegid seda tänu kulutuste vähendamisele.

Eesti riigi majanduse olukorra muutuste osas viimase 12 kuu jooksul ollakse veidi optimistlikumad, võrreldes perede majanduslikule olukorrale antud hinnangutega. Siiski leiab 39% peredest, et olukord on halvenenud, olukorra muutumatust nendib 28% vastanud peredest ja olukorda hindab varasemast paremaks 26%. Halvem hinnang oli tüüpiline kõigis sissetulekugruppides, v.a üle 20 000kroonise sissetulekuga pered, kus sagadamini märgiti olukorra paranemist.

Erinevaid majandusteemasid tõlgendatakse isiklikust kogemusest vastavalt positiivselt või negatiivselt lähtudes sellest, kuidas on läinud perel või tuttavatel. „Näiteks tarbimise, ekspordi, välisinvesteeringute kohta avaldatud ülevaadetest on riigi majandusolukorda paremaks hinnanud pered välja lugenud, et need näitajad paranesid. Vastupidisele järeldusele jõudsid aga need, kelle hinnangul riigi majandusolukord viimasel 12 kuul halvenes,“ rääkis Suitsu uuringu järeldusest.

Samuti rõhutas Suitsu, et leibkondade seas nii majanduse olukorra paranemise kui halvenemise põhjustena toodud argumendid põhinevad peamiselt meediast ammutatud informatsioonil. „Kuna enamik inimesi ei ole majanduseksperdid, tuginevad nad oma hinnangute kujundamisel avalikus ruumis ja seda ennekõike meedias pakutavale infole ja hinnangutele. Seega kannab meedia väga olulist vastutust majanduses toimuvate protsesside selgitamisel ja inimeste kindlustunde kujundamisel,“ nentis ta.

Uuringu viis läbi Swedbanki Eraisikute Teabekeskuse tellimusel Eesti Konjunktuuriinstituut. Küsitlusse olid kaasatud 16-aastased ja vanemad Eesti elanikud. Valimisse kuulus 800 inimest.

Osale arutelus

 • Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Strand SPA & konverentsihotell trumpab konkurendid üle rikkaliku kogemustepagasiga

Lääne-Eesti suurimal konverentsikeskusel on 25 aastat kogemusi ürituste korraldamises. See fakt saadab kindla sõnumi klientidele – võimekas ja usaldusväärne, professionaalne ja kvaliteetne. Just selline koostööpartner on Strand.

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Äripäev otsib ASSISTENTI

Äripäev AS

24. jaanuar 2018

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine