17. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP restoranitest: restoranide TOP 10 

Tahaks loota, et 2010 läheb ajalukku kui hinge ja isikupärata söögikohtade lõpu algus. Selle aasta uustulnukad on nii hinna kui ka maitse poolest lihtsad, otsekohesed ja justkui ausamad.

Kui Kalamajas aastal 2008 avas uksed kohvik Boheem, oli see tollases kangete salvrättide ja lounge’ide maailmas justkui ilmutus. Mis sest, et algaja kelnerpoiss pannkoogi kogemata lauale kummuli keeras, peaasi, et kohal oli hing sees.

Nüüdseks on esimesele boheemile hulganisti vähem või rohkem boheemlikke järglasi tekkinud. Üks neist on Kompott – Tallinnas Narva maanteel sisse seatud väikelinna-vanaema kodu taoline kohvik. Või Põhjaka mõisa restoran, mis sellel suvel õuest häärberisse kolis, aga jäi endiselt mõõdukate hindade ja värske eestimaise roaga lahedaks kohaks. Või Gourmet Coffee Kadriorus, Eesti kõige kohvilõhnalisem kohvik. Paariaastase hilinemisega avastasin ka Muhu kalakohviku, parimas saarestiilis peretoa moodi söögikoha.

Lihtne koht on Kalamaja Moon, kus geniaalne kokk Roman ja tema pere väga head toitu teevad ja valitud veine juurde pakuvad. Avati see 2009. aasta viimasel kuul, kuid juba poole aasta pärast hinnati Tallinna parimaks restoraniks.

Mõnusa atmosfääriga ehedad söögikohad

Lõpuks ometi on kohviku- ja restoranipidamine in. Uued kohad ei kogu kuulsust mitte trendikate sisekujundajate, vaid ka omanike või esindusisikute säravate persoonidega.

Kõigepealt muidugi Eesti kõige euroopalikum kohvik Komeet (avati küll juba 2009. aasta lõpus), mille ukse taha tekkis suvistel õhtutel lausa järjekord. Jah, teenindus on küll vilets, aga kohviku esinduspersooni Anni Arro sära toob kohviku ikka ja jälle rahvast täis. Arro-Kokamäe tiimi indu ja kuulsust jätkub ka Haapsalusse, kus pisut rohkem kui aasta on olnud avatud Epp-Maria-nimeline kaunis koogi- ja veinituba.

Rahvast täis on ka Mamo, miljonilahutusega meediataevasse tõusnud äri- ja telenaise Margit Hako­maa bistroo Liivalaia tänavas, kus aetakse eriliselt tervislikku rida – salateid garneeritakse kuusekasvudega ja šokolaadikooki tehakse punapeedist. Ja Nano, Eesti modellinduse esiema Beatrice’i (sala)söögikoht, mille lahtiolekuajad sõltuvat toidutegemiseks vajalikust inspiratsioonipuhangust.

Pärnu kuuma suve kuumim uudis oli aga kunstiperekond Huimerinna kohvik Supelsaksad. Nende barokselt lopsakad koogid said hetkega linnalegendiks.

2010 tegi lõpu tärgeldatud salvrättide terrorile. Kui uutes kohtades ongi laual lina (enamasti ei ole), siis on see värviline, et plekid enda teada jätta.

Veel uudiseid: 2010. aasta andis Eestile esimese gastro­pubi Clayhills, kus restoranitasemel roogi saab nautida lahedas õllekeskkonnas, esimese resto-store’i Sfäär, kust saab sööki ja moekaupa korraga, ja Mahediku – esimese ökokohviku gurmaanidele.

Uue Maailma festival vs. Pädaste mõisa restoran

Rahvusrestoranid, mille üldine tase aastatega pigem alla- kui ülesmäge on läinud, said juurde kolm säravat uustulnukat: Lähis-Ida köögiga El Pasha, Tai restoran Krua ning ehtitaallaslike maitsetega La Locanda Delicia.

Minu selle aasta söögi- ja joogielamuste ühes servas on Uue Maailma festival, kui üheks septembrikuu nädalavahetuseks täitusid tänavad kodu-, kuuri-, garaaži- ja tänavanurgakohvikutega. Teises servas asub aga Pädaste mõisa restoran Alexander, mis vaatamata sellele, et olin erakordseteks elamusteks valmis, suutis ikkagi oma romantilise atmosfääri ja kulinaarse tulevärgiga üllatada.

Hinnang viimase kahe aasta külastuste põhjal

  1. Alexander, Muhumaa, Pädaste  30

  2. Ö, Mere pst 6e, Tallinn  30

  3. Ribe, Vene 7, Tallinn 30

  4. La Bottega, Vene 4, Tallinn 30

  5. Põhjaka, Mäeküla küla, Paide vald 30

  6. Muhu kalakohvik, Muhumaa 29

  7. Moon, Võrgu 3, Tallinn 29

  8. Musi, Niguliste 6, Tallinn   29

  9. Platz, Roseni 7, Tallinn 28

10. Sfäär, Mere pst 6e, Tallinn  28

Autor: Signe Sillasoo, Heidi Vihma

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700