20. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täna algas e-raamatute müük 

Täna käivitasid Eesti suuremad raamatupoed ja Elion koostöös Eesti Digiraamatute Keskusega eestikeelsete e-raamatute müügi.

Oma veebipoes alustasid esmaspäeval e-raamatute müüki Rahva Raamat, Apollo ja Krisostomus. Raamatumüügi turule siseneb samas uue tegijana Elion, mis avab digitaalsete raamatute ja muusika ostukeskkonna.

„Oleme digitaalse sisu müügiga digiTV videolaenutuse näol tegelenud juba neli aastat. Meie jaoks on see loogiline samm,“ põhjendas Elion Ettevõtete ASi sisuteenuste juht Paul Kristjan Lilje raamatuärisse sukeldumist. „Eraldi veebikeskkonna lõime seetõttu, et digitaalne muusika ning audio- ja e-raamatud ei sobi loogiliselt ühtegi Elioni tänasesse veebikeskkonda.“

Praeguseks on Elioni avalikku testimisfaasi jõudnud veebileht digikogu.ee üles sättinud ligikaudu 150 e-raamatu tutvustust, millele lisandub ca 25 000 eestimaist ning ligikaudu 105 000 välismaist muusikapala.

E-raamatute müügilejõudmise taga on osaühing Eesti Digiraamatute Keskus. Firma on sõlminud e-raamatute levitamiseks leppe 40 kirjastusega ja aitab neil tekste laialt levinud epub-formaati konverteerida. Lisaks on loodud kõigi müüjate jaoks ühtne e-raamatute müügisüsteem. Algselt välja käidud eesmärgist jõuda 1000 e-raamatuni juba enne aastavahetust on küll pisut maha jäädud, aga raamatuid lisandub iga päev ja kindlasti aitab müügi käivitumine aktiveerida ka kirjastajaid, kellest saadaolevate e-raamatute valik kõige rohkem sõltub.

Eesti Digiraamatute Keskuse juhi Margus Küppari sõnul on saanud ulja plaani komistuskiviks fakt, et senised kirjastuste sõlmitud autoriõiguste lepingud käsitlesid vaid traditsiooniliste raamatute väljaandmist ning e-raamatute tarbeks tuleb uued lepingud sõlmida.

Lilje sõnul on tava- ja e-raamatute hinnavahe ligikaudu 25% digiraamatute kasuks. Samas nägi Lilje Elioni eeliseid võrreldes aastaid tegutsenud ja samuti e-raamatuid ning muusikat müüvate Apollo, Rahva Raamatu ja teiste raamatukaupmeestega selles, et ostetud faile saab digikogusse salvestada. Elion loodab oma digikogu plussi teenida kahe aastaga.

TAUST

E-raamat on oma olemuselt andmefail, mille väljanägemine sõltub faili lugemise seadmest. Laialt levinud epub-formaadis faili saab lugeda nii arvutist, nutitelefonist, erinevatest tabletitest-padidest kui ka spetsiaalsetest e-lugeritest.

Ostetud digiraamatud ja muusika on kaitstud nn sotsiaalse koopiakaitsega, mis sisaldab ostja isikuandmeid sisaldavat digitaalset exlibrist. Selle järgi on vajadusel võimalik tuvastada, millised ostjad e-raamatuid ebaseaduslikult levitasid või neid digikogust kõigi oma sõprade-tuttavate arvutitesse laadisid.

Praegu veel mitme tuhande kroonised e-lugerid on mõnisada grammi kaaluvad must-valged, silmadele mugavad ning vähese energiakuluga seadmed, mis võimaldavad korraga kaasas kanda isegi tuhandet raamatut.

Suure ülemaailmse nõudluse tõttu pole neid Eestisse veel kuigi palju müüki jõudnud, aga näiteks Rahva Raamat ja Krisostomus müüvad neid ka juba praegu.

Eestis levinud nutitelefonidesse saab olenevalt telefoni mälumahust või lisamälu kasutamisest salvestada rohkem kui 100 e-raamatut, mida igavate koosolekute ajal või ärikohtumiste vahel lugeda.

 

 

Autor: Urve Vilk, Anne Oja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700