Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 21. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vananev elanikkond nõuab tervishoiuteenuselt suuremat efektiivsust

Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) prognoosib, et üle 60-aastaste inimeste arv maailmas tõuseb 2050. aastaks kahe miljardini ehk rohkem kui kolmekordistub 50 aastaga. Riikide tervishoiusektorid näevad lähema viie aasta jooksul  sügavamat integratsiooni, mis on vajalik tervishoiusektori toimivuse parandamiseks, leidis KPMG Internationali rahvusvaheline uuring.

KPMG teatel on paisuvad tervishoiukulud ning elanikkonna vananemisest johtuvad demograafilised muutused peamised põhjused – küll eri ulatusega arenenud ja arengumaades -  miks tervishoid vajab suuremat integratsiooni. Selle all mõistetakse tervishoiuteenuste pakkujate tegevuse koordineerimist kas formaalsete või informaalsete kanalite kaudu.

Integratsiooni, mis on paljudes riikides ebareeglipärane, peavad selle pooldajad kulutõhusaks lahenduseks, millega tagada tervishoiusektori pidev võimekus.

"Hästi juhituna on tervishoiu integratsiooni tulemuseks tervem elanikkond ning rahaline sääst," ütles KPMG Baltics OÜ strateegiateenuste juht Jüri Sakkeus. „Sellega saab vähendada näiteks inimeste hospitaliseerimist ning vältida tõrkeid tervishoiuteenustes“.

Sakkeus märkis, et kesksel kohal on tegevuste koordineerimine tervishoiuteenuste pakkujate vahel, et vähendada dubleerimist ja tõsta ravi efektiivsust. See saab toimuda läbi vabatahtliku koostöö (informaalsed meetmed) või läbi riigi, omavalitsuste ja katusorganisatsioonide.

Arengumaades vastanutest leidis 52 protsenti, et kasvavad kulutused tervishoiule on integratsiooni peamine põhjus. Arenenud riikides peeti lisaks tervishoiukulude kasvule krooniliste haiguste sagenemist oluliseks põhjuseks, mis tervishoiusektori efektiivsust tuleb tõsta.

Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) prognoosib, et üle 60-aastaste inimeste arv maailmas tõuseb 2050. aastaks kahe miljardini ehk rohkem kui kolmekordistub 50 aastaga. Samas tõuseb kroonilistest haigustest tingitud surma- ja invaliidsusjuhtumite osakaal märgatavalt.

KPMG tellimusel Economist Intelligence Unit’i poolt läbi viidud uuringus The Future of Global Healthcare Delivery and Management küsitleti 103 tervishoiujuhti ning valitsusametnikku nii riiklikul kui kohaliku omavalitsuse tasandil, et kuulda nende arvamust tervishoiuteenuste integratsioonist lähema viie aasta jooksul.

Küsitluste vastanutes oli 68 protsenti arenenud riikidest ning 32 protsenti arengumaadest Põhja-Ameerikas, Lääne-Euroopas, Aasia-Vaikse ookeani piirkonnas ning Ladina-Ameerikas.

 

 

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700