Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 30. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas hüvitada töötajale maksuvabalt  prillid?

Küsimus: kas selleks, et hüvitada kuvariga töötajale maksuvabalt kulud, mis on tehtud prilliraamide ja klaaside soetamisel, on vaja töötervishoiu arsti poolset ettekirjutust või piisab sellest kui töötaja on käinud silmaarstil ja saanud retsepti uute prillide ostuks?

Vastus: Vabariigi Valitsuse 15.11.2000 määrusega nr 362  „Kuvariga töötamise töötervishoiu ja tööohutuse nõuded “ on sätestatud, et tööandja peab töötajale, kes vähemalt poole oma tööajast töötab kuvariga, korraldama tervisekontrolli, mis hõlmab silmade ja nägemise kontrolli, arvestades töötervishoiuarsti või silmaarsti määratud tähtaega konkreetsele töötajale, kuid mitte harvem kui üks kord kolme aasta jooksul, või töötaja nõudmisel kuvariga töötamisel tekkinud nägemishäirete korral.

Kui eeltoodud kontrollil selgub, et töötaja nägemisteravus on vähenenud, peab tööandja hankima arsti tõendi alusel töötajale kuvariga tööks ettenähtud prillid või muud nägemisteravust korrigeerivad abivahendid või kokkuleppel töötajaga hüvitama nende maksumuse.

Maksu- ja Tolliameti kodulehel on märgitud, et maksuhaldur võib kuvariga töötamiseks ettenähtud prillide või muude nägemisteravust korrigeerivate abivahendite (nt kuvariga tööks sobivad läätsed) soetamismaksumust lugeda ettevõtlusega seotud kuluks, kui on täidetud Vabariigi Valitsuse 15.11.2000 määrusega nr 362 toodud tingimused, st kui kulu on vajalik tulenevalt töötaja tervisekahjustusest. Kui kuvariga tööks ettenähtud prille või muid nägemisteravust korrigeerivaid abivahendeid kasutatakse ka tööga mitteseotud tegevuseks, tuleb leida tööga seotud ja mitteseotud tegevuse proportsioonid ning abivahendite soetamismaksumus loetakse ettevõtlusega seotud kuluks vaid osaliselt.

Tulenevalt eelnimetatud Vabariigi Valitsuse määrusest peaks tööandjal oma töötajale kuvariga töötamiseks vajalike prillide soetamiseks olema kõigepealt arsti ettekirjutus, mille alusel tööandja kas soetab prillid või hüvitab töötajale vastava kulu. 

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele KPMG Baltics OÜ. 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700