12. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tee sisseelamisprogrammiga uue töötaja elu lihtsamaks

ASi Levira personalijuhi Ülle Klaari sõnul on uue töötaja sisseelamisprotsessis osutunud kõige keerulisemaks esmapilgul lihtsad asjad - sageli ei teata, kus midagi asub või ei osata mõne probleemi korral õige inimese poole pöörduda.

Tööjõuturg uuris, millised on ettevõtete sisseelamisprogrammid ehk palju ja kuidas panustatakse inimeste sujuvasse sisseelamisse töökohal.

ASi Levira personalijuhti Ülle Klaari sõnul pandi 2008. aastal paberile uue töötaja

sisseelamisprogramm, lihtsamalt öeldes “Uue töötaja ABC”.

"Vajadus selle järele tekkis aasta varem kui hakkasime tööle võtma järjest uusi töötajaid ja oli hea panna ritta punktid, mida peaksime silmas pidama uue inimese kohanemisel ettevõttes. Eesmärk on aidata uuel töötajal ettevõttes kohaneda ja viia ta kurssi ettevõtte töökorraldusega."

Ülevaate saamiseks koostati infokaust, kuhu koondati ettevõttega seotud info ja korrad (nt ettevõtte struktuur ja kontaktandmed, sisekorraeeskirjad, kollektiivleping, tööohutusjuhendid, töös vajaminevad õigusaktid).

Katseaja lõpus täidab töötaja ankeedi ja annab ise hinnangu kohanemisprotsessile ning toimub vestlus otsese juhiga. Sisseelamine ise kestab kauem, aasta või kauemgi. Aja jooksul selgitame välja ka koolitusvajaduse.

Kaasatud on nii otsene juht, personalijuht, töökeskkonna eest vastutaja, samuti kaudselt kõik töökaaslased, sest eesmärk on kõigiga tuttavaks saada ja teha sujuvat koostööd ettevõtte sees. Tööleasumisel lepime töötajaga kokku ajakava tegevuste kohta, kus iga osa eest vastutaja annab uuele töötajale selgitusi. Ühtlasi tutvume vastastikku – tutvustame uut töötajat kolleegidele ja kolleege uuele töötajale. Iga aasta lõpus selgitame küsitluse teel välja ka aasta uustulnuka.

Kõige keerulisemaks on osutunud esmapilgul lihtsad asjad. Sageli ei teata, kus midagi asub või ei osata mõne probleemi korral õige inimese poole pöörduda, tunnistatakse ka, et suhtlemine jääb rohkem oma osakonnasiseseks ja kehvem on ülevaade teiste üksuste tegemistest.

Ühisüritustega saab kokkukuuluvust parandada ja igaüks tunda end täieõigusliku liikmena. Traditsiooniliselt tähistame sünnipäevi, korraldame jõulupidusid, suve- ja talvepäevi. Töötajate õppimisvõimet võime üldiselt heaks nimetada, see oleneb muidugi ka inimesest, mõnel läheb tööoskuste omandamine veidi kauem, teisel

kiiremini, rääkis Klaar.

Loe pikemalt Äripäeva infolehest "Tööjõuturg".

 

 

Autor: Urve Vilk, Klaarika Sinimeri

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700