Personalidirektor: kõrgkoolis omandatakse teadmisi vähe ja pealiskaudselt

Sampo Panga personalidirektor Liina Oks peab  meie kõrghariduse probleemiks kõrgkoolide ebaühtlast taset ning üliõpilaste liigset tööga hõivatust, mis takistab keskendumast õppimisele. Õpitakse liiga vähe ja pealiskaudselt.

"Hästi on kindlasti see, et on selgelt välja kujunenud tugevad akadeemilised ülikoolid, kus kitsama erialavaldkonna sügav ja pikaajaline kogemus olemas ja professuur paigas," rääkis Oks. Probleemiks on, et erinevates kõrgkoolides on tase ühe ja sama eriala lõikes ebaühtlane, samuti ühed ja samad lektorid ja õppejõud loevad erinevates ülikoolides. Nii ei teki ülikooli kui terviku nägu.

Eestis pakutava kõrghariduse taseme osas üldistada on raske, kuid pigem õpitakse liiga vähe või pealiskaudselt, räägib Oks. Kui võrrelda „välismaal“ ülikooli lõpetanuid, siis just õpitegevusele pühendatud aeg on see, mis meid eristab. Arusaadav, et on raske õppida ja töötada ühel ajal, üks kahest kannatab. Ühel juhul ei saa me täisjõuga, pühendunud töötajat, sest loengutes osalemine, eksamid ja sellest tulenev õpiväsimus mõjutab töösooritust. Teisel juhul teadmisi, mida me ülikooli lõpetanud töötajalt eeldame võib nappida, kuna ei jõuta süveneda, sest töö võtab oma energia ning inimesel on vaimsed ressursid siiski piiratud. Ja nii noor kui ka juba teist kõrgharidust omandav inimene tahab ka töö- ja koolikohustuse vaba isiklikku elu elada.

Teine mõte kõrghariduse taseme kontekstis puudutab bakalaureuse- ja magistritöid. Õppurid kipuvad valima uurimisteemadeks juba palju käsitletud või trafaretseid teemasid. Mõnikord tundub, et eriti „kraadiõppes“ ei minda oluliste valdkondade ja teiste poolt uuritud teemadega edasi, vaid igaüks valib jälle endale meelepärase uurimisteema. Seetõttu ei teki sügavamat teadmist ning sellega kaasnevat järjepidevust, mille tagab varasemate uuringute edasiarendus.

Selge huvi oleks kõrghariduse maastiku korrastamise suunas. Uusi ülikoole kindlasti lähiajal juurde ei tule, pigem tuleb liitumisi ja arvata võib, et nii mõni kõrgkool paari aasta jooksul kaob.

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Ketlin Rauk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara