Personalidirektor: kõrgkoolis omandatakse teadmisi vähe ja pealiskaudselt

Sampo Panga personalidirektor Liina Oks peab  meie kõrghariduse probleemiks kõrgkoolide ebaühtlast taset ning üliõpilaste liigset tööga hõivatust, mis takistab keskendumast õppimisele. Õpitakse liiga vähe ja pealiskaudselt.

"Hästi on kindlasti see, et on selgelt välja kujunenud tugevad akadeemilised ülikoolid, kus kitsama erialavaldkonna sügav ja pikaajaline kogemus olemas ja professuur paigas," rääkis Oks. Probleemiks on, et erinevates kõrgkoolides on tase ühe ja sama eriala lõikes ebaühtlane, samuti ühed ja samad lektorid ja õppejõud loevad erinevates ülikoolides. Nii ei teki ülikooli kui terviku nägu.

Eestis pakutava kõrghariduse taseme osas üldistada on raske, kuid pigem õpitakse liiga vähe või pealiskaudselt, räägib Oks. Kui võrrelda „välismaal“ ülikooli lõpetanuid, siis just õpitegevusele pühendatud aeg on see, mis meid eristab. Arusaadav, et on raske õppida ja töötada ühel ajal, üks kahest kannatab. Ühel juhul ei saa me täisjõuga, pühendunud töötajat, sest loengutes osalemine, eksamid ja sellest tulenev õpiväsimus mõjutab töösooritust. Teisel juhul teadmisi, mida me ülikooli lõpetanud töötajalt eeldame võib nappida, kuna ei jõuta süveneda, sest töö võtab oma energia ning inimesel on vaimsed ressursid siiski piiratud. Ja nii noor kui ka juba teist kõrgharidust omandav inimene tahab ka töö- ja koolikohustuse vaba isiklikku elu elada.

Teine mõte kõrghariduse taseme kontekstis puudutab bakalaureuse- ja magistritöid. Õppurid kipuvad valima uurimisteemadeks juba palju käsitletud või trafaretseid teemasid. Mõnikord tundub, et eriti „kraadiõppes“ ei minda oluliste valdkondade ja teiste poolt uuritud teemadega edasi, vaid igaüks valib jälle endale meelepärase uurimisteema. Seetõttu ei teki sügavamat teadmist ning sellega kaasnevat järjepidevust, mille tagab varasemate uuringute edasiarendus.

Selge huvi oleks kõrghariduse maastiku korrastamise suunas. Uusi ülikoole kindlasti lähiajal juurde ei tule, pigem tuleb liitumisi ja arvata võib, et nii mõni kõrgkool paari aasta jooksul kaob.

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Ketlin Rauk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

V nagu vesi ja vaba aeg – V Spaa- ja Konverentsihotellis

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

BVT PARTNERS otsib BÜROOJUHTI

Tammiste Personalibüroo OÜ

28. juuni 2018

Teabevara