Uuring: sõpruseni viivad sarnased geenid

Inimestel võib oma sõpradega olla palju rohkem ühist kui vaid kirg jalgpalli, poliitika või kassipoegade vastu, sest nii nagu perekonnas, võivad ka sõbrad jagada sarnaseid geene.

Et analüüsida seoseid inimsuhete ja geenide vahel, koguti USAs läbi viidud uuringu jaoks kokku kahe suuremahulise ja pikaajalise töö andmed, millest mõlemas paluti osalejatel anda infot sõprussuhete ja sotsiaalsete võrgustike kohta, vahendab ERRi teadusportaal ajakirja Proceedings of the National Academy of Sciences.

Sarnaselt parvedena lendavatele lindudele kalduvad inimesed, kes kannavad kindlat geneetilist markerit geeni DRD2 näol (alkoholismiga seotud dopamiini retseptor), moodustama sõprussuhteid teiste DRD2-positiivsete kaaslastega ja vastupidi: kel vastavat geeni pole, loovad sidemeid eelkõige DRD2-negatiivsete kaaslastega.

Samas kehtib väljend, et vastandid tõmbuvad, ka geneetilisel tasandil: nimelt leiti, et need rahvad, kes kannavad geeni CYP2A6 kindlat varianti, on enamasti avatud loomuga ja loovad sõprussuhteid selliste inimestega, kellel vastavat geenivarianti pole.

Artikli üks autor, California Ülikooli meditsiinilise geneetika ja poliitikateaduse professor James Fowler usub, et edasine uuring paljastab veel mitmeid biomehhanisme, mis võivad sõprussuhete loomisel tähtsaks osutuda; nii arvatakse, et geneetilisest tasandist uurituna võiks sõprus pakkuda paremat arusaama viisidest, kuidas geenid kujundavad meie sotsiaalset keskkonda ja sealt edasi, kuidas sotsiaalse keskkonna mõjud kujundavad meie käitumist.


 

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Indrek Kald

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Korralda oma koolitus või konverents tulirelvamuuseumis ja lasketiirus

Taktikalise laskmise keskus suudab teile korraldada unustamatu firmaürituse. Meie konverentsiruum asub tulirelvamuuseumis, kus saab tutvuda tulirelvade ajalooga, viia läbi koolitusi või konverentse.

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara