Uuring: sõpruseni viivad sarnased geenid

Inimestel võib oma sõpradega olla palju rohkem ühist kui vaid kirg jalgpalli, poliitika või kassipoegade vastu, sest nii nagu perekonnas, võivad ka sõbrad jagada sarnaseid geene.

Et analüüsida seoseid inimsuhete ja geenide vahel, koguti USAs läbi viidud uuringu jaoks kokku kahe suuremahulise ja pikaajalise töö andmed, millest mõlemas paluti osalejatel anda infot sõprussuhete ja sotsiaalsete võrgustike kohta, vahendab ERRi teadusportaal ajakirja Proceedings of the National Academy of Sciences.

Sarnaselt parvedena lendavatele lindudele kalduvad inimesed, kes kannavad kindlat geneetilist markerit geeni DRD2 näol (alkoholismiga seotud dopamiini retseptor), moodustama sõprussuhteid teiste DRD2-positiivsete kaaslastega ja vastupidi: kel vastavat geeni pole, loovad sidemeid eelkõige DRD2-negatiivsete kaaslastega.

Samas kehtib väljend, et vastandid tõmbuvad, ka geneetilisel tasandil: nimelt leiti, et need rahvad, kes kannavad geeni CYP2A6 kindlat varianti, on enamasti avatud loomuga ja loovad sõprussuhteid selliste inimestega, kellel vastavat geenivarianti pole.

Artikli üks autor, California Ülikooli meditsiinilise geneetika ja poliitikateaduse professor James Fowler usub, et edasine uuring paljastab veel mitmeid biomehhanisme, mis võivad sõprussuhete loomisel tähtsaks osutuda; nii arvatakse, et geneetilisest tasandist uurituna võiks sõprus pakkuda paremat arusaama viisidest, kuidas geenid kujundavad meie sotsiaalset keskkonda ja sealt edasi, kuidas sotsiaalse keskkonna mõjud kujundavad meie käitumist.


 

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Indrek Kald

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Järveveere puhkekeskus ootab külastajaid nii suvel kui talvel

Maalilisel Võrtsjärve kaldal Valma külas asuv Järveveere puhkekeskus on suurepärane paik suveürituste, seminaride, pulmade ja talvepäevade korraldamiseks.

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine