ÄP restoranitest: Kalinini-nimelise tehase F-hoone on uuesti sündinud

F -hoonest on vähem kui kahe kuuga saanud Tallinna menukoht. Kes veel ei tea, siis tööstusliku nime taga on baar-restoran, mis asub raudteetagusel tühermaal ühes kunagise Kalinini-nimelise elektromehaanikatehase trööstitus tootmishoones.

Telliskivi loomelinnakut teatakse seni ehk reivide ja täituru, võib-olla ka Plektrumi ja Linnalabori asukohana, nüüd on siis neile lisandunud restoran nimega F-hoone. Siledate söögikohtade aeg tundub olevat mööda saamas. Siledate all mõtlen ma selliseid, kus disaineril on olulisem roll kui kokal ja laudlinad on värskemad kui tooraine. F-hoone eellasteks võib pidada Boheemi (lahe atmosfäär, rõhutatud lihtsus), pisut ka Fahlet (ikkagi kunagine tööstushoone), Sfääri ja Spiritit, mis on küll nooblimad, kuid oma töisemat minevikku päris ära peita ei püüa.

F-hoones on tööstuslik rämedus alles ja selle taustal pääsevad carpaccio’d-bruchetta’d-brüleed vaat et pareminigi mõjule kui valgetel laudlinadel. Menüü on segu igituttavast internatsionaalsusest ja uus-Eesti või uus-Põhjamaa köögist: carpaccio on tehtud peedist, tšipsid mustast leivast, supp kõrvitsast, pardi juurde käib hapukapsas ja lammas tuleb lauale koos kruupidega. Võrdväärsetena on kõrvuti cr?me br?lée ja mustsõstrakook, kotlet ja pestopasta, bruchetta ja heeringas. Nii et igaühele midagi, aga jõukohaselt: kõik, mida sõime, oli oskuslikult valmistatud ja väga maitsev.

Eelroad: peedi-carpaccio heeringa, hapukoore ja vutimunaga oli meie koduse klassika tänapäevane interpretatsioon, kus peet sai tavapäraselt õhemaks lõigatuna eriliselt hea maitse. Värske salat, millele oma maitse järgi kastme ja lisandid valida võis, oli meeldivalt krõmps ja üllatavalt suur. Ainult et kui palusin lisandiks kõrvitsaseemneid, mida menüü lahkelt pakub, näidati mulle letinurka, kuhu seemned välja pandud ja kust ma nad ise kätte oleksin saanud. Tore küll, aga miks mina? Kelner käib ju taldrikutega sealt mööda, asi tal oleks olnud pisut seemneid peale puistata.

Pearoad: pärgamendis küpsetatud maitsevõiga lestafilee aurutatud köögiviljade ja a?oli-kastmega ning seesami ja ürtidega gratineeritud lõhefilee kreemja kartuli-porruvormi ja köögiviljasalsaga. Mõlemad olid toredate maitse- ja tekstuurikombinatsioonidega, nutika ja osava koka mõõdutundeline looming. Kartuli-porruvorm toodi lauale konservikarbis, lestakala vaid osaliselt paberist välja harutatult – tehnitsistliku ruumi mõju oli silmanähtav.

Magustoit: Pavlova beseepõhi oli küll liialt vahukommise tekstuuriga, aga lopsakas toorjuustu-puuviljakate tegi kõik heaks. Brüleekreem kinnitas veel kord koka osavust – see restoranide menuroog on harva nii kreemine, nii tasakaalustatud.
Netikommentaarides nimetatakse F-hoonet nii “märsilohistajate ja muidu kaltsakate paradiisiks” kui ka “uue põlvkonna loomeinimeste gurmee-lounge’iks”. Omamoodi õigus on mõlemal. Karm asukoht, lahe atmosfäär, hea söök, kultuuri lähedus ja turistide puudumine teevad F-hoonest igatahes omamoodi nähtuse. Muide, umbes samasuguse restorani lugu räägib ka praegu Artises linastuv “Soul Kitchen”.

F-hoone
Aadress: Telliskivi 60a, Tallinn
Telefon: 680 1114
Avatud: P–N 12–23,
R–L 12–

28 punkti
toit-jook
9/10
teenindus
9/10
interjöör
10/10
põhiroogade hinnad
3,85–8,30 €

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara