PP: DocPoint näitab elu ennast

Dokumentaalfilmide festival DocPoint pakub publikule tänavu mullusest suuremat arvu linateoseid 2009. ja 2010. aasta dokumentaalfilmide paremikust.

Mullu esimest korda toimunud Helsingi DocPointi sõsarfestivali Tallinnas võttis publik väga hästi vastu. See andis indu sel aastal jätkata.
“Põhimõtteliselt tegime me festivali ikkagi tühja koha peale. Lootsime, et selle järele on vajadus, aga kindlat veendumust ei olnud, seetõttu oli väga hea meel, et üritus korda läks,” meenutas 2010. aastal toimunud festivali korraldaja Tristan Priimägi.

Valikus mullusest rohkem filme. Et ettevõtmine oli edukas, siis ei peljanud korraldajad asja sel aastal natukene suuremalt ette võtta. Mulluse 17 filmi asemel jõuab sel aastal kinolinale 28 ja varasema kolme päeva asemel neljal päeval. Põhiolemuselt aga on tänavune DocPoint eelmisega sarnane. Mingeid suuri uuendusi kavas ei ole.
“Ma ei toeta mitte mingil juhul seda mõttelaadi, et kõik peab kogu aeg kasvama, arenema ja mingis protsessis olema. Suurte festivalide puhul võib ühel hetkel saabuda murdepunkt ning isiklik touch ja kontroll asja üle kaduda. Festival muutub mingiks masinavärgiks – seda olen märganud just muusikafestivalide puhul. Meie ei taha, et nii juhtuks. See on festivali aurast tunda, kui tegijad ise on tegemise juures ja üritus sünnib optimismist,” selgitas Priimägi.

Ekraanil kahe viimase aasta parimad. Mis puudutab filmivalikut, siis see koosneb peaasjalikult 2009. ja 2010. aasta filmidest. Kava on Priimäe sõnul jaotatud temaatiliselt, nii et igaüks peaks sealt endale meelepärast vaatamist leidma.
Näiteks poliitilistest duellist räägib film “Lahing Barkingi pärast”, mille fookuses on võimuvõitlus Londoni äärelinnas Barkingis, et kindlustada endale koht parlamendis.
Majanduse kaardimajakese kokkuvarisemisest annab pildi Ameerika film “Inside Job”, mis heidab valgust 2008. aastal Wall Streetil toimunud börsikrahhile, mis lainena kõikjal maailmas majanduslanguse kaasa tõi.
Samas ei puudu meelelahutuslikud teemad. Kavas on mitu filmi muusikast. “Näiteks “Kinshasa sümfoonia” on ülihea film sellest, kuidas Kongos kamp isehakanud muusikuid endale pillid teeb ning Orffi, Verdit ja Beethovenit suure orkestriga mängima hakkab. Rokižanrist aga on kavas film “Lemmy”, mis räägib Motörheadi lauljast Lemmy Kilminsterist,” täpsustas Priimägi.
Kindlasti väärivad tema sõnul vaatamist kava ainus venekeelne film “Viinavabrik”, mis on pärjatud Leipzigi festivali peaauhinnaga, ning Helena Trešt?kov? kolmest filmist koosnev miniretrospektiiv, mida režissöör ise kommenteerima tuleb.
Festivalilt ei puudu ka Eesti ja lähinaabrite filmid. “Minu isikliku arvamuse kohaselt on dokumentaalfilmide esirinnas Soome ja Taani, peale neid tuleb tükk tühja maad. Need on kaks riiki, kus tehakse kõige paremaid asju maailmas,” toonitas Priimägi. Kehval tasemel pole tema sõnul ka Eesti film.
“Meie valikuid kahandab meie positsioon kalendris. PÖFF näitab Eesti filmid aasta peale ära, seetõttu saame meie võtta kavva ainult väga-väga värskeid asju. Lisaks peavad need filmid läbima meie suhteliselt karmi esteetilise kontrolli. Eesti filmi Eesti filmi pärast me kindlasti näitama ei hakka,” selgitas Priimägi kodumaiste filmide tagasihoidlikumat valikut.
Eesti filme on kavas kaks. Üks neist Eesti koostööfilm Kongo, Soome ja Rootsiga, mis muusikamaailma telgitagustesse piilub, ja teine “Tantsud Linnuteele. Pildistusi Lennart Meri filmirännakutelt”, mis toob publiku ette põnevad lood veerandsajast Lennart Meri filmimeheaastast.

DocPoint Tallinn 2011
27.–30.01 Tallinnas kinos Sõprus ja Kumu auditooriumis
Kavas on 28 filmi
Piletid: 1,60 eurot ehk 25 krooni
www.docpoint.ee

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

ÄRIPÄEV AS otsib ASSISTENTI

Äripäev AS

28. september 2018

Teabevara