Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 28. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: graafikatriennaal on Kumu üle võtnud

Iga kolme aasta tagant toimuv Tallinna graafikatriennaal on sel aastal järjekorras viieteistkümnes. Näha saab graafikat, videoid ja installatsioone.

Juubeli puhul tundub olevat pingutatud eriliselt, mis tähendab, et triennaal laiutab Kumus kolmel korrusel kokku rohkem kui 2000 ruutmeetril.

Täpsuse mõttes tuleb siiski mainida, et tegemist on kahe näitusega. “Mapping” reastab üles Euroopa ühe vanima, Ljubljana graafikatriennaali laureaadid, kelle hulka kuuluvad näiteks Pablo Picasso, Damien Hirst ja Robert Rauschenberg.

Graafikatriennaal ise on enda alla võtnud Kumu kaks kõige suuremat näitusesaali. Esinevad nii Baltimaade kui ka teiste riikide kunstnikud, kes on oma tööd triennaali žüriile esitanud.

Peale graafikateoste saab triennaalil näha videoid ja installatsioone, mis teebki selle põhimõtteliselt hoopis suureks moodsa kunsti näituseks.

Triennaali tänavune pealkiri “Armastuse, mitte raha pärast” võtab luubi alla kaks elu alust – armastuse ja raha –, kuid kaldub romantiliselt esimese poole. Eelkõige viitab pealkiri kunstimaailmale endale. Veel paar aastat tagasi, kui kunstiturg õitses, ei olnud andekal kunstnikul rikkaks saamine ja üleelusuurustele projektidele rahastaja leidmine sugugi võimatu unistus. Koos majandusega kukkus kokku ka hirmkallite kunstiprojektide tegemine ja nüüd on fookusesse seatud teised väärtused – väikevormid, graafika.

Näituse tööd käsitlevad pealkirja vabalt. Kõige laiemas skaalas vaadeldakse igasuguseid töid ja tegemisi, mille peamine liikumapanev jõud on armastus, sest raha pole või ei ole see piisav motivaator. Siin jõuab näituse kontseptsiooni autor Simon Rees taas kord äärmiselt lihtsa, romantilise ja inimliku tõeni: elu edasi viivaks jõuks on armastus, mitte raha. Diskussioonimomenti ei tekigi.

Tõsiste teemade esitamine läbi mängulisuse prisma tundub olevat tänavuse triennaali üks põhilisi suundi. Publikule pakutakse kaasamõtlemise kõrval ka kaasategemist, näiteks tembeldamise näol.

Kes seiklust ei karda, need saavad suures saalis avastada uusi kõrgusi. Nimelt on lõpuks ära kasutatud Kumu suure saali kõrget lage ning ehitatud sinna mitmetasapinnaline kunstitöid kandev konstruktsioon. Kujunduse autorid on Ralf Lõoke ja Neeme Külm.

Triennaali läbivaatamiseks kuluks tõenäoliselt päevi, kuid õnneks jääb ka kiiremal läbipõikamisel osa töid pinnale. Eelkõige tasub jälgida noori Eesti kunstnikke, kes triennaali žürii tuleseinast läbi on tulnud.

 "Armastuse, mitte raha pärast"

Tallinna XV graafikatriennaal

Kumus, Weizenbergi 34/Valge 1, Tallinn

Näitus jääb avatuks 8. maini.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700