28. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: meremehe hingeelu keerdkäigud

Psühholoogiline etendus “Hirmus veretöö Läänemerel” viib vaataja tagasi aastasse 1887, kui laevapoiss Jaan Umbi sisemised heitlused koledate tagajärgedeni jõudsid.

“Hirmus veretöö Läänemerel” põhineb tõestisündinud lool, mis oli siis, kui see kunagi juhtus, üsna kuulus. Loo peategelane on Johannese-nimelise kuunari laevapoiss Jaan Umb, kes ühe marulise öö jooksul tappis ära kõik meeskonnakaaslased peale pootsmani, kel õnnestus vastu hakata.

Etenduses lahatakse, mis võis olla selle traagilise loo ajend, ning esitatakse uusi vaatenurki, mismoodi säärasesse ränka veretöösse võimalikku lisateavet arvestades suhtuma peaks.

Skandaal Läänemerel. Nüansside poolest käsitleb etendus teemat küllaltki loominguliselt. “See on väga harukordne lugu. Oleme selle aluseks võtnud ja lihtsalt fantaseerime, mis seal laeva peal toimuda võis,” rääkis etenduse lavastaja Priit Pedajas.

Skandaalne sündmus sai juba oma kaasajal tohutu vastukaja osaliseks ning üsna kiiresti hakati Jaan Umbi vaatlema kui kangelast ja vapra meremehe võrdkuju. Peterburis toimunud kohtuistungit jälgis üüratu hulk pealtvaatajaid ning Umb pälvis vaatamata süüdimõistmisele rahva heakskiidu.

Neist faktidest astutakse etenduses veel sammukese edasi, püüdes Umbile omistatud kangelaseoreooli taha piiluda. “Me kõik teame üht suurt Kihnu kangelast Kihnu Jõnni. Jaan Umb aga on kahjuks ära unustatud, kuigi tema traagiline lugu omal ajal suuri laineid lõi ja ta tähelepanu keskpunktis oli,” ütles Pedajas, kelle sõnul pole Umb mitte vähem legendaarne meremees kui Kihnu Jõnn.

Legende purjelaevandusest. Traagiliselt lõppenud lugu, kus Umb osaline oli, on etenduses tegelikult vaid üks, kuigi tooniandev tahk. Selle kõrval seob etendus kokku veel mitmesuguseid omaaegse purjelaevandusega seotud legende, mis nüüdseks unustuse hõlma vajunud, kuid Pedajase hinnangul siiski põnev materjal on. Kuna sündmused toimuvad laeval, on enesestmõistetavalt laval olemas laev ja sellega ka sõidetakse.

Loo süngevõitu teemapüstitusest soovitas Pedajas ennast mitte hirmutada lasta. “Tegevus jõuab tõesti selleni välja, et kõik need mehed surevad, aga nii traagiline see ka pole, nagu pealtpoolt paistab,” sõnas lavastaja.

“Pigem vaatame lähemalt seda teemat, kuidas kambavaimust või üksteisega koos lõbutsemisest võib tragöödia kujuneda. Meie lugu ei ole esitatud puhta sündmuste kroonikana. See ei ole üheselt sünge või ühe nurga alt vaadeldav, vaid paljuski hoopis lustlik,” jäi ta etenduse positiivsete mõjude suhtes optimistlikuks.

Hirmus veretöö Läänemerel”

Lavastaja: Priit Pedajas

Osades: Jaan Rekkor, Tõnu Oja, Taavi Teplenkov, Lauri Lagle, Uku Uusberg, Ülle Kaljuste, Kersti Heinloo, Ain Lutsepp

Esietendus: 30. jaanuaril kl 19 draamateatri suures saalis

Piletid: 8–15 eurot

www.draamateater.ee

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700