PP: Henry Laks 50 

Üheksakümnendate aastate algupoolel Eesti muusikamaastikul olulist rolli mänginud muusik Henry Laks teeb oma loomingulisest teekonnast vahekokkuvõtte. Rock Cafés toimub tema 50 aasta juubeli tähistamise kontsert, kus peale autori laulavad tema laule ka külalisesinejad.

Külalissolistideks on Lenna Kuurmaa, Kaire Vilgats, Mikk Tammepõld, Robin Juhkental ja teised.
“Kaire ja Lenna on praegu ühed Eesti parimad naislauljad ning Mikk Tammepõld ja Robin Juhkental on juba oma olemuselt sellised jõulised lauljad, kes meenutavad heas mõttes noort Laksi. Seega võiksid nad olla uus põlvkond, kes Laksi laule esitavad,” selgitas solistide valikut ürituse koordinaator Raul Vaigla.

Esitatakse nii hitte kui ka värskeid palu. Laulude poolest on kavas olemas kõik, mis ühele juubelikontserdile kohane. Kindlasti kõlavad juubilari kõige suuremad hitid nagu “Õpetaja”, “Tule kui leebe tuul”, “Salaja” jt. Samuti kõlavad Laksi hilisemad ja vähem avaliku tähelepanu keskmesse jõudnud laulud. “Ka “Ilmaratas”, mida ta laulis sooloesinejana, ja tema hilisemad laulud, mida ta on vähem esitada jõudnud, on väga head ja väärivad kuulamist. Laksi laule on ju ka kaverdatud, mis näitab, et ju siis on see selline materjal, mida tasub edasi kanda,” arvas Vaigla.

Oma loomingulist kulgemist pole Laks tegelikult lõpetanud siiani. Praegugi kirjutab ta laule, kuid esineb üldjuhul märksa väiksemale publikule, kui oli tavaks kakskümmend aastat tagasi. Juubelikontsert Rock Cafés on üle pika aja üks tema suuremaid ülesastumisi.

Külalised teevad meistrile kummarduse. Oma värsket loomingut esitab Laks kontserdil ise. Vanemad hitid on antud laulda külalistele, kes saavad seeläbi võimaluse meistrile justkui kummardada.

“Mulle on Laksi laulud alati meeldinud. Oma noorusest mäletan ma, et Henry Laks oli ikka raskekahurväelane. Tema tundus olevat tõeline tegija, mida ta kahtlemata oligi. Kuigi ma ei ole varem laval neid laule esitanud, mida sel kontserdil laulan, olen ma varem esinenud palaga “Tule kui leebe tuul” ja ka “Õpetaja” laulmisest olen mõelnud, kuigi see pole veel teoks saanud. Selle üle, et mind tema juubelikontserdile esitajaks valiti, olen ma igatahes väga tänulik,” ei varjanud lauljatar Kaire Vilgats oma siirast sümpaatiat Laksi isiku ja loomingu vastu.
“Vähe on tänapäeval neid lauljaid, kelle lauludes nii suur mõte sees on ja kes üldse julgeksid ja tahaksid seda mõtet oma lugudesse panna. Iga päev Henry Laksi laule ei kuule, aga aeg-ajalt, kui neid mängitakse, siis panevad need kuulama ja mõtlema,” lisas uuema põlvkonna laulja Mikk Tammepõld.

Ajatud laulud ei piira kuulajaskonda. Kuna Laksi laulud on ajatu loomuga, ei ole kuigivõrd piiritletud ka nende kuulajaskond. Kontsert Rock Cafés on planeeritud vanusepiiranguta – sinna saavad sisse ka alla 18aastased külastajad.
“Kuidagi ei taha öelda, et Laksi laulud on ainult neile, kes Laksi nooruse ajal ise noored olid. Kõik on teretulnud. Kes varem Laksi loomingut ei teadnud, saab nüüd sellega tuttavaks,” kutsus Vaigla publikut juubelikontserdil pakutavat oma kõrvaga üle kuulama.

Henry Laksi muusikalist loomingut leiab plaatidelt “Seitsmes meel” (1988), “Tule kui leebe tuul” (1996), “Hoia mu poole” (1996), “Läbi aja” (2000) ja “Märk” (2007). Samuti on Laks kirjutanud luuletusi, millest on ilmunud valimikud “Ilmaratas” (1991), “Omal viisil” (1998) ja “Märk” (2007). Olles mitmekülgne looja, on Laks tegelenud ka maalikunstiga.

Henry Laks 50
9. veebruaril kl 19 Rock Cafés
Piletid: 10 eurot Piletilevis ja Statoilis
www.rockcafe.ee

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara