Põhjamaade tööandja peab lahendama töötaja mured

Rootsis ollakse seisukohal, et hea tööandja peab olema võimeline vähendama töötajate ebakindlust, mis muidu võib viia ärevuse ja mure tekkimiseni. Alati on midagi, mille pärast töötajad muretsevad, kuid tööandja peaks igal viisil üritama seda ebakindlust vähendada.

Tööandja peaks võtma aega töötajate ärakuulamiseks. Viimaste soov on, et tööandja suhtleks nendega, mitte ei annaks ühepoolset infot ega sunniks vaid kuulama ja käske täitma.

Karolinska instituudi tehtud uuringu järgi peaksid nii tööandja kui ka töötingimused olema sellised, et vähendaksid töötajates ebakindlust ja muret tööl või juhiga suhtlemises. Seetõttu on hea tööandja see, kes suudab kujundada korraliku töökeskkonna. Paindlikkus tekitab töökeskkonnas mõnusa kliima ja tänu sellele tunnevad ka inimesed ennast tervemana. Sageli on just tervislikud põhjused need, mis mõjutavad töö kvaliteeti. Terviseprobleemid ei lase töötajal oma tööülesandeid korralikult täita. Kui terviseprobleemid on tekkinud konkreetse tööga seoses, peaks tööandja võtma vastutuse töötaja tervise eest.

Rootsi ametiühingud peavad oluliseks, et töötajatel oleksid head töötingimused. Tööandja kohustus on tagada vajalikud tingimused puhkuseks, taastumiseks, arenemiseks, et töötajad saaksid teha kvaliteetset tööd. Tööandja peab tagama ka selle, et töötajad saaksid piisava väljaõppe, võimaluse end täiendada, paindliku tööaja, selged tööjuhendid, tugifunktsioonid, õiguse teha teatud toiminguid töökohustuste täitmiseks. Töökeskkonna seadus nõuab, et küsimusi tuleb käsitleda ja lahendada viisil, mis on vastuvõetav ka töötajatele. Tööturu konfliktide lonnegatiivne mõju kogu tootmisele ja majandusele tervikuna. Ekstreemsemad konfliktivormid on registreerimata streigid, spontaansed tööseisakud. Konfliktide arv oli 1990.ja 2000. aastatel tunduvalt väiksem kui 1980. aastatel. See on tingitud eelkõige sellest, et ebaseaduslike streikide arv on oluliselt vähenenud.

Põhjamaades on tähtis ka see, et töötajate privaatsus oleks kaitstud. Ametiühingud ja töötajate organisatsioonid soovivad, et oleks tagatud senisest tugevam töötajate eraelu kaitse. Üha enam on levinud tava, et tööandjad jälgivad oma töötajaid ja koguvad informatsiooni nende kohta (ka suhtlusvõrgustike jms kaudu).

Loe pikemalt ajakirjast Personali Praktik.

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Taavi Alas

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Tallinna Õpetajate Maja – väärikas peo ja koolituskoht vanalinna südames

Tallinna Õpetajate Maja on raekoja platsi ääres asuv kolmest majast koosnev kompleks, kus on võimalik korraldada pidusid, konverentse, koolitusi, vastuvõtte, kontserte ja palju muud.

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine