11. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP restoranitest: nii head šokolaadi mujalt ei saa

Pierre’i chocolaterie oma ligi kümneaastase eksistentsiga on meie lühikese kulinaariaajaloo puhul juba üsnagi eakas. Kohvikohti on odavamaidki, aga nii head šokolaadi mujalt ei saa.

Järjepidevuse huvides on aeg-ajalt vaja vanu lemmikuid külastada. Chocolaterie leiab Meistrite hoovist. Kunagisest lagunenud tagahoovist on saanud kunstiõu, mis on täis käsitöökodasid ja -poode. Tagumises õuenurgas asubki Pierre’i šokolaadi- ja koogipood ning kohvik, mis on ilmselt meelepärane turistidele, aga mitte ainult – õdus koht tõmbab ligi ka omasid.

Nipsasjakeste tiheduselt ruutmeetri kohta on šokolaadikohvik vaieldamatult Tallinnas esikohal: tupsudega kardinad ja padjad, kunstlilled, kuivatatud oksakimbud, jõuluehted, vaasid, karbid, topsid, küünlajalad, seinakellad, pildid, maalid, vana kirjutusmasin jne. Toolidel ja seintel vanad riided, brokaadist, siidist, sametist. Meenutab vanavanatädi elutuba, kus ta elu jooksul kogunenud asjade keskel oma mälestusi naudib.

Tädide juures on ju tore külas käia, saab kooki ja kommi ja kui kõht täis, võib tagatoas raamatut lugeda. Muidugi kui näeb, sest tuba on hämar ja vana aja lambid sobivad rohkem narmalisi lambisirme kandma kui valgust andma.

Mulle tuleb Pierre meelde siis, kui linnas magusaisu peale tuleb, või siis, kui on vaja mõnele soliidses eas külalisele meie linna kohvikukultuuri järjepidevusest tunnistust anda, aga ka siis, kui olen mõnes söögikohas eriti halba kohvi või hullu toitu saanud. Siis pole muud, kui Pierre’i juurde lohutust otsima – tema aitab alati. Alles ma sain vanalinna peatänavalt tõelise kulinaarse kultuurišoki, ilma Pierre’i šokolaadikoogita põeksin seda siiani.

Ettekandjad on küll ilusad ja armsad, aga eriti usinad nad ei ole. Kindlam on ise leti juurde minna ja kohvid-koogid lauda kanda. Kui parajasti kellelegi kohvi pole vaja teha, ajavad nad omi asju. Viimasel korral arutati parajasti mitte kohal viibiva töötaja isiklikku elu, saime palju huvitavat teada. Natuke klatši on kosutav, ainult seekordne töökorraldus mõjus ootamatult. “Hakake lauda viima,” andis ettekandja meile käsu kätte, kui oli tellitud koogid-kohvid letile ladunud.

Ikkagi on Pierre’il Eesti parimad šokolaaditrühvlid, suurepärased koogid, tšilline šokolaadijook, pehme, kuid kange espresso, millele kohvimeister oskab ilusa südame peale joonistada. Ilma šokolaadita asju on chocolaterie’s ka, aga vähe: natuke saiakesi, pirukaid, plaadikook ja quiche.

Igatahes ei midagi tervislikku ega lahjat. See koht pole dieedipidajate jaoks, kergeim valik on quiche – rammus sinihallitusjuust, oliivid ja palju võid. Küll küllale liiga ei tee, ütleb vanasõna. Šokolaadikook saab kaunistuseks šokolaaditriibud ja lisandiks apelsinimoosi, kastmeks on magusad prantsuse šansoonid, Piaf ja tema “La Vie en Rose”.

Autor: Signe Sillasoo, Heidi Vihma

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700