PP: “(H)ing” otsib sisemist rahu

Endlas esietendub teatri noortestuudio esituses noore näitekirjaniku Eliis Vaiksaare näidend “(H)ing”, mille keskmes on eneseotsimine.

Vaiksaarele, kes mitmes noortestuudio lavastuses ka peaosa mänginud, tehti ettepanek kirjutada noortenäidend. Et autoril oli mõtteis peamine motiiv olemas, võis kirjatöö alata.

“Lugu räägib noortest gümnaasiumiealistest inimestest, kes otsivad alternatiivset elustiili sellele, mida nad iga päev enda ümber näevad,” selgitas näidendi autor Eliis Vaiksaar, kes õpib Balti filmi- ja meediakoolis esimesel kursusel televisiooni ja audiovisuaalse meedia erialal. “Nad loovad kommuuni, murravad välja ühest süsteemist, et ise teine süsteem ehitada. Kommuunis on koos väga erinevad isiksused. Seal elavad noored inimesed tahaksid pugeda peitu oma igapäevaprobleemide eest, kuid ka enda loodud süsteemis tekivad samasugused suhted, mis on ümbritsevas ühiskonnas,” lisas ta.

Lavastuse “(H)ing” keskne teema on autori sõnul eneseotsimine. “Tahtsin esile tuua teatud probleeme, mis väljendusid just hästi kommuuni motiivis. Näiteks uskusid noored kommuuni minnes isemajandamisse ja võimalusse oma tagavaradest ellu jääda, ent elu tõestas vastupidist. Midagi üllast ja ülevat otsinud pettuvad, aga on ka neid, kes on rahul, ja neid, kes hakkavad kommuuni seestpoolt õõnestama,” rääkis Vaiksaar.

Etendus sobib rohkem noortele, aga autor loodab, et lugu pakub huvi ka teistele, sest selles püstitatud küsimused ei piirdu konkreetse vanuserühmaga.
2004. aastal loodud Endla teatri noortestuudio juhendaja ja lavastaja Enn Keerd märkis, et autor on püüdnud üldistada ja võtta kokku mingit etappi oma elust. “On tajuda püüdu ühiskonnast eemalduda, tunnetada ja leida sisemist rahu. Lugu on teistmoodi noortest, sellistest, kes tunnevad end ühiskonna surve all olevat ja tahavad luua oma maailma. Aga mis välja tuleb? Sisemist rahu ja enesekindlust välised tegurid mõjutada ei suuda. Neid tuleb otsida enda seest,” sõnas Keerd.

Lavastaja sõnul pole tegemist sugugi sünge ega traagilise looga. “Pigem on tegemist tõdemusega, et elule tuleb julgemalt vastu minna. Läbiv teema on ikkagi positiivne: ei maksa maailmast eemalduda, see pole lahendus,” lisas Keerd.
Noortestuudio jaoks on see juba 6. etendus, mis nende oma kasvandiku sulest tulnuna lavale jõuab. Enn Keerd märkis, et seekord on tegemist väljakutseid esitava materjaliga, kuna see sarnaneb filmistsenaariumiga.

“Tüki struktuur pole just väga teatripärane, kuna siin on oluline koht atmosfääri loomisel, mida on filmikunsti vahenditega märksa lihtsam teha. Loo teatrikeelde tõlkimine pole ses mõttes just lihtne. Palju on filosofeerivaid dialooge ning põhiraskus on jutustseenidel,” tõi Keerd välja “(H)inge” lavastamise eripära.

“(H)ing”
Lavastaja: Enn Keerd
Mängivad: Carolina Tagobert, Grete Elviste, Piia Puronen, Liina Press jpt
Pilet: 6,07 eurot
Esietendus: 15. veebruaril Endla teatri küünis
www.endla.ee

 

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Catriona Taruste

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

V nagu vesi ja vaba aeg – V Spaa- ja Konverentsihotellis

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

BVT PARTNERS otsib BÜROOJUHTI

Tammiste Personalibüroo OÜ

28. juuni 2018

Teabevara