Põhjanaabrid lasevad ravimid internetimüüki 

Soome e-apteegid alustavad ravimüügiga aprillikuus. Esialgu saab internetist osta vaid käsimüügiravimeid, tulevast aastast peaksid e-müüki jõudma ka retseptiravimid. Ravimite internetimüük on Soomes lubatud alates sellest aastast, kirjutab meditsiiniportaal Mu.ee.

Esialgu suhtuvad Soome apteegid ravimite netimüüki ettevaatusega. Vaid neli apteeki on Soome ravimite turvalisus- ja arenduskeskusele Fimea esitanud teate netimüügi alustamisest.

Ida-Soome Ülikooli apteegi apteekri Tomi Järvineni sõnul tuleb nende e-apteeki müügile suurem osa käsimüügiravimitest. Netimüügist jäävad praegu välja transportimisel erilist säilitustemperatuuri vajavad ravimid. Lisaks ei leia e-apteegist ka kõiki geneerilisi ravimeid.

Suurt sissetulekut apteegid netimüügist saada ei looda. Ülikooli Apteegi apteeker Jari Kokkenen hindas netimüügi osakaaluks umbes 1-3 protsenti kogu ravimimüügist. Majanduslik kasu loodetakse saavutada just kvaliteedi abil. Kvaliteetne ja turvaline soome netiapteek on ahvatlevam ja turvalisem valik kui välismaine e-apteek, leiavad Soome apteekrid.

Netiapteeke hakkavad ilmselt kasutama eelkõige inimesed, kes ei jõua või ei pääse tavalisse apteeki. Netiostuks peab olema ka tõsine põhjus, sest ravimi hinnale lisandub muidki kulusid, näiteks kohaletoimetamistasu.

Soome ravimiseadus sätestab, et raviminõustamine peab olema saadav ka internetimüügi puhul. Ülikooli apteegi kett kavatseb nõustamise lahendada peamiselt telefonitsi. Kui apteek on suletud, siis annab klient tellimust vormistades kohe ka teada, kas ta tahab raviminõu või mitte. „Kui vaja, siis helistab meie proviisor kliendile enne ravimite teelesaatmist,“ ütles Kokkola. „Lisaks telefonile võidakse nõua anda ka meilitsi, seda just kuulmispuuetega inimestele.“

Fiema peaproviisori Anna von Bonsdorff-Nikanderi sõnul peab klient enne ostu tegemist otsustama, kas ta tahab nõustamist. Teatud retseptiravimite puhul on nõustamine kohustuslik. Fimea loob praegu apteekidele määrust, kus täpsustatakse nõustamise rolli ja kohustust.

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Merike Kungla

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Peppersack – tee ajalooliste maitsenaudinguteni

Tallinna vanalinna südames, ajaloolise Raekoja ligidal asuv restoran Peppersack pakub meeldejäävaid maitseelamusi. Lisaks saab nautida mõõgavõitlejate igaõhtust efektset etendust.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara