Põhjanaabrid lasevad ravimid internetimüüki 

Soome e-apteegid alustavad ravimüügiga aprillikuus. Esialgu saab internetist osta vaid käsimüügiravimeid, tulevast aastast peaksid e-müüki jõudma ka retseptiravimid. Ravimite internetimüük on Soomes lubatud alates sellest aastast, kirjutab meditsiiniportaal Mu.ee.

Esialgu suhtuvad Soome apteegid ravimite netimüüki ettevaatusega. Vaid neli apteeki on Soome ravimite turvalisus- ja arenduskeskusele Fimea esitanud teate netimüügi alustamisest.

Ida-Soome Ülikooli apteegi apteekri Tomi Järvineni sõnul tuleb nende e-apteeki müügile suurem osa käsimüügiravimitest. Netimüügist jäävad praegu välja transportimisel erilist säilitustemperatuuri vajavad ravimid. Lisaks ei leia e-apteegist ka kõiki geneerilisi ravimeid.

Suurt sissetulekut apteegid netimüügist saada ei looda. Ülikooli Apteegi apteeker Jari Kokkenen hindas netimüügi osakaaluks umbes 1-3 protsenti kogu ravimimüügist. Majanduslik kasu loodetakse saavutada just kvaliteedi abil. Kvaliteetne ja turvaline soome netiapteek on ahvatlevam ja turvalisem valik kui välismaine e-apteek, leiavad Soome apteekrid.

Netiapteeke hakkavad ilmselt kasutama eelkõige inimesed, kes ei jõua või ei pääse tavalisse apteeki. Netiostuks peab olema ka tõsine põhjus, sest ravimi hinnale lisandub muidki kulusid, näiteks kohaletoimetamistasu.

Soome ravimiseadus sätestab, et raviminõustamine peab olema saadav ka internetimüügi puhul. Ülikooli apteegi kett kavatseb nõustamise lahendada peamiselt telefonitsi. Kui apteek on suletud, siis annab klient tellimust vormistades kohe ka teada, kas ta tahab raviminõu või mitte. „Kui vaja, siis helistab meie proviisor kliendile enne ravimite teelesaatmist,“ ütles Kokkola. „Lisaks telefonile võidakse nõua anda ka meilitsi, seda just kuulmispuuetega inimestele.“

Fiema peaproviisori Anna von Bonsdorff-Nikanderi sõnul peab klient enne ostu tegemist otsustama, kas ta tahab nõustamist. Teatud retseptiravimite puhul on nõustamine kohustuslik. Fimea loob praegu apteekidele määrust, kus täpsustatakse nõustamise rolli ja kohustust.

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Merike Kungla

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Valma Seikluspark pakub uusi võimalusi konverentsideks ja koolitusteks

Lõuna-Eestis, 55 km Tartust Viljandi suunas ja 23 km Viljandist Tartu poole asuv Valma Seikluspark avas uue kaasaegse konverentsihoone, pakkudes senisest veelgi mitmekülgsemaid võimalusi ühendada seminarid, töötoad või koolitused õhtuse lõõgastusega seikluspargis ning meeleoluka firmapeoga.

Küsitlus

Kas osaled võistlusel PARIM SEKRETÄR 2018?

 • Osalen ise
  0%
  0%
 • Soovitan kolleegi
  0%
  0%
 • Soovitan tuttavat sekretäri
  0%
  0%
 • Ei osale ega soovita, kuid jälgin võistlust veebis
  40%
  40%
 • Ei osale ega soovita
  50%
  50%
 • Muu
  10%
  10%

Valdkonna tööpakkumised

Maxima is looking for a MANAGEMENT BOARD ASSISTANT

Maxima Eesti OÜ

22. aprill 2018

Maxima otsib BÜROOJUHTI

Maxima Eesti OÜ

24. aprill 2018

Teabevara