16. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Astu külmaga ülekaalu vastu

Hiljuti ajakirjas Obesity Review avaldatud uurimuse kohaselt kaasneb talvega mitmeid otseselt kehakaalu lisandumise või vähenemisega seotud tegureid. Temperatuur kodus ja kontoris ning õues veedetud aeg võivad tähendada mõnda kilo siia-sinna isegi juba käesoleva kuu jooksul, kirjutab Kaaluabi.

Kui kodune temperatuur on keskmisest madalam ning sul tuleb pikemate perioodide vältel väljas viibida, saab keha sõnumi, et sooja hoidmiseks tuleb „kütet“ juurde toota, ning kuna soojatootmiseks kulub rohkem energiat, hakkab kehakaal langema.

Teisalt aga, kui püsid toas ning kodune küttesüsteem huugab täiel võimsusel, ei ole kehal tarvis temperatuuri langusega kohaneda ning siis võib seesugune termomugavus päädida mõne soovimatu lisakiloga sinu vöökohal.

University College Londoni (UCL) teadlaste väitel avaldavad istuv eluviis ja harjumus hoida ümbritsevat keskkonda püsivalt soojana ning vähene liikumine vabas õhus talvisel ajal märkimisväärset mõju toitumisharjumustele ja üldisele kehalisele aktiivsusele, mis on olulised ülekaalu mõjutavad tegurid. Uurimuse juhtiv teadlane Fiona Johnson kirjutab, et samal ajal, kui on liiga vara väita, et talvine energiakulutamine aitab kahtlusteta üleliigsest kaalust vabaneda, võib külma käes viibimist pidada usaldusväärseks meetodiks ülekaalulisuse ravimisel.

Uurimuse autorid julgustavad igaüht kütmisesse säästvalt suhtuma, mis vähendaks ühtaegu energia tarbimist ning sunniks keha ise sooja tootma. Kokkuvõtvalt ütlesid nad, et keha toodab külmaga võitlemise ajal pruuni rasva, mis mitte ainult ei salvesta energiat (nagu valge rasv seda teeb), vaid võtab osa soojatootmise protsessist.

 

Autor: Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700