Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 18. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Martinson: ebaõnnestumine on kiire ja odav

Praegu on parim aeg ettevõtlusega alustamiseks: kuna ebaõnnestumine on kiire ja selle hind madal, siis on võimalik proovida erinevaid äriideid, et leida neist sobivaim.  

Riskikapitalist Allan Martinsoni hinnangul pole ettevõtte ebaõnnestumise hind kunagi nii madal olnud nagu praegu. “Võin mürki võtta, et äri alustamiseks pole paremat aega,” ütleb Martinson. Seejuures ei mängi erilist rolli, kas tegu on innovaatilise ärimudeli või tarkvaralahendusega. “Tasub ainult hagu anda. Ebaõnnestumine on kiire ja odav. Võid proovida kas või viis korda, kuues kord ikka õnnestub,” sõnab ta.

Tema sõnul on hea näide cherry.ee, mis alustas eelmise aasta mais nullist ja on nüüdseks jõudnud nelja-viie miljoni kroonise kuukäibeni.

Valdkondi, kus midagi ette võtta, on Martinsoni hinnangul palju. “Igal pool saab midagi ära teha, näiteks kaubanduses, panganduses, finantssektoris. Meil on puudus mõnusatest toitlustuskohtadest. Kaubanduses ja eriti e-kaubanduses on mitmesuguseid võimalusi. Pangandus on koondunud suurte kontsernide kätte, aga turul pole väikseid nišitoodete pakkujaid,” loetleb ta.

Martinson: kindlasti tasub vaadata ka maailma. “See ei pruugi olla uus Skype, aga on sadu valdkondi, mille kaudu turule murda,” usub riskikapitalist. Ta pole nõus väitega, et targa äri projekte on Eestis liiga vähe. “Tarkvaraga tegelemine on küll paari viimase aasta jooksul oluliselt aktiviseerunud,” ütleb ta. “Raske öelda, kas oma osa oli majanduslangusel, et jalad tagumiku alt välja võeti, või on see üldine äris toimuv progress.”

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700