18. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: tumm film saab uue kõla

Festivalide sekka homsest lisanduv uus tummfilmide festival toob publiku ette kuus filmi, millele annavad improvisatsioonilise muusika abil uue näo nimekad bändid kogu maailmast.

Tallinn 2011, PÖFFi ja Rampade Oru ühistööna saab homsest tuule tiibadesse uus filmifestival – “Tummfilmid tõstavad häält”.

Festivali produtsendi Ave Ungro sõnul tekkis idee mitmete inimeste sarnaste unistuste tulemusena. “Meie programmijuhi Helmut Jänese unistus oli tummfilmide festival, Tallinn 2011 programmimeeskonna unistuseks oli erinevaid maailma kultuure kajastav festival, minul oli unistuseks see, et oleks võimalus vaadata tummfilmide uushelindusi ja erinevate žanriliste kokkupõrgete tulemusel tekkinud inspiratsioonipahvakuid,” rääkis Ungro festivali sünnist.

Küsimusele, miks 3D-ajastul just tummfilm, oli Ungro vastus kiire ja konkreetne – see on kinokunsti häll. “Ta on selle kõige algus, mida me praegu filmimaastikul naudime. Seda aeg-ajalt uuesti avastada ja meelde tuletada on igati oluline, et inimesed hakkaksid teadvustama, kust on alustatud, et jõuda selline, kus me praegu oleme,” toonitas festivali produtsent.

Et Tallinna kultuuripealinna kandvaks teemaks on mereäärsed lood, siis võib mingil määral seda pidada ka festivali ühiseks nimetajaks. Filmid ei räägi mereäärsest elust, küll aga on on kõik maad, kelle filmid ja artistid festivalil kokku saavad, Ave Ungro sõnul otsapidi mere ääres.

“Teisalt, see mereäärsete lugude temaatika ja kontseptsioon ei hõlma endas ainult geograafiliselt ja füüsiliselt mõõdetavat. See hõlmab endas ka väga tugevalt kontseptsiooni inimese silmapiiri avardamisest,” täpsustas ta. 

Taustaks kõlab midagi täiesti uut, improvisatsioonilist ja tavatut. Silmapiiri avardamiseks on korraldajad programmi valinud väga eriilmelisi filme, millele erinevatest maailmajagudest pärit muusikud seansi käigus uushelinduse teevad.

Tähendab see seda, et ära tasuks unustada traditsiooniline heliriba, mida tummfilmide taustal ollakse harjutud kuulma. “Me tahtsime natukene sellist segapudru programmi teha. Ja seda seepärast, et festivali üks eesmärke ongi viia kokku erinevad filmid ja muusikastiilid,” selgitas festivali programmijuht Helmut Jänes.

Seega sellistele klassikalistele eelmise sajandi teisest kümnendist pärit filmidele nagu “Tabu”, “Inimene filmikaameraga”, “Berliin, suurlinna sümfoonia” ja “Noored kotkad” ning uuele, 2007. aastast pärit filmile “Antenn” teevad kaasaegse helikeele näiteks elektroonilise tango üks viljelejaid Argento Tango Fusion Hispaaniast, spagetivesterni stiilis duo Dead Combo Portugalist, ameerika räppar ja beatboxer Napoleon Maddox USAst koos eesti džässklarnetisti Meelis Vindiga, kultuslik Eesti müramuusikabänd ÖÄK ja peaesinejana etnofuturistlik Konono No 1.

Oodatud on nii vanem kui ka noorem publik. “Me tahame sellise koosluse kaudu – nagu moodne uus heli ja tummfilm – tuua tummfilmid lähemale publikule, kes ei viitsi seda traditsioonilise heliribaga tummfilmi vaadata,” võttis Jänes kokku.

Tummfilmid tõstavad häält”

19.02–05.03

Piletid: 10–15 eurot

Lisainfo: www.facebook.com/tummfilmid

Kava

19.02 Kumu auditoorium

Napoleon Maddox (USA)/Meelis Vind (Eesti) – “Noored kotkad” (Eesti 1927)

20.02 kino Artis

Jaapani benshi kultuuri tutvustav loeng koos filmiga “Madu” (Jaapan 1925)

25.02 Kumu auditoorium

Dead Combo (Portugal) – “Inimene filmikaameraga” (Nõukogude Venemaa 1929)

26.02 Kumu auditoorium

ÖÄK (Eesti) – “Berliin, suurlinna sümfoonia” (Saksamaa 1927)

04.03 Vene Kultuurikeskus

Argento Tango Fusion (Hispaania) – “Antenn” (Argentina 2007)

05.03 Vene Kultuurikeskus

Konono No 1 (Kongo) – “Tabu” (USA 1930)

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700